Περιορισμένα κέρδη, χαμηλός τζίρος στο Χ.Α.

Περιορισμένα κέρδη, χαμηλός τζίρος στο Χ.Α.

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μικρά κέρδη και χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα έκλεισε το ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να μην καταφέρνει να κρατήσει τις 650 μονάδες, τις οποίες και ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά. Η νευρικότητα, ωστόσο, δεν έλειψε, και αυτό φάνηκε σε αρκετούς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ μεικτή ήταν η εικόνα των τραπεζών, με την Πειραιώς να υποχωρεί άνω του 2%, την Εθνική και την Alpha Bank να ενισχύονται στο 1,2%-1,3% και την Eurobank να κλείνει σχεδόν αμετάβλητη. Σύμφωνα με τους αναλυτές, όσο ο Γενικός Δείκτης δεν καταφέρνει να κινηθεί αποφασιστικά υψηλότερα από τις 650 μονάδες, οι πιθανότητες για το παραδοσιακό ράλι του τέλους του έτους εκμηδενίζονται, καθώς απομένουν μόλις 9 συνεδριάσεις μέχρι την Πρωτοχρονιά. Το καλύτερο σενάριο για το κλείσιμο του 2018 τοποθετείται στην περιοχή των 680-700 μονάδων, όπως σημειώνουν.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,36%, στις 648,49 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε τις 650,06 μονάδες (+0,60%). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,61%, στις 1.705,64 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη της τάξης του 0,17%, ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,71%, στις 469,28 μονάδες, και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 56,61 εκατ. ευρώ.

Οπως σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, το ελληνικό Χρηματιστήριο προσπαθεί να κρατήσει τα κεκτημένα επίπεδα των προηγουμένων ημερών, αδυνατώντας προς το παρόν να κάνει την υπέρβαση, τόσο σε επίπεδο τιμών όσο και σε αξία συναλλαγών. Οι ημερήσιοι πρωταγωνιστές μπορεί να εναλλάσσονται, αλλά το αποτέλεσμα παραμένει ίδιο και μονότονο στο τέλος της συνεδρίασης. Εισερχόμενοι στην εορταστική περίοδο και στο κλείσιμο του έτους, οι όγκοι συναλλαγών κινούνται σε χαμηλά επίπεδα και το ενδιαφέρον από το εξωτερικό είναι υποτονικό, αν όχι ανύπαρκτο. Οι τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν να αποτελούν τον «αδύναμο κρίκο», παρά την αντίδραση των τελευταίων ημερών, μη μπορώντας να προσεγγίσουν τα πρόσφατα υψηλά των αρχών Δεκεμβρίου.

Συμπερασματικά, η ελληνική αγορά παραμένει υποτονική και οι πιθανότητες να συνεχιστεί η πλευρική κίνηση με χαμηλούς όγκους συναλλαγών μέχρι το νέο έτος είναι αυξημένες, αν δεν συμβεί κάτι συνταρακτικό «εντός και εκτός τειχών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή