Δύο σημαντικά προγράμματα βρίσκονται προ των πυλών του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ». Το ένα αφορά στην περαιτέρω ανάπτυξη του δοκιμασμένου συστήματος αντί-drone C-UAS «Κένταυρος» που κατασκευάζει η ΕΑΒ και το δεύτερο στη νέα, πιο εξελιγμένη, φόρμα μαχητή που θα «ντύνει» τα στελέχη των ειδικών επιχειρήσεων και του στρατού ξηράς.
Ο νέος φορέας για την αμυντική καινοτομία συστάθηκε πριν από λίγους μήνες και πρόκειται να αποκτήσει πλήρη νομική υπόσταση μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Στο «τιμόνι» του ΕΛΚΑΚ βρίσκεται ο αντιναύαρχος ε.α. Παναγιώτης Λυμπέρης, ο οποίος ορίστηκε πρόεδρος από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Νίκο Δένδια, με στόχο να διασυνδέσει την αγορά νεοφυών επιχειρήσεων με τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων.
Σύστημα «Κένταυρος»
Το αντί-drone της ΕΑΒ που τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στη φρεγάτα «Ψαρά» του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία συμμετέχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση Aspides στην Ερυθρά Θάλασσα, δοκιμάστηκε σε πραγματικές συνθήκες πετυχαίνοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ωστόσο, το σύστημα βρίσκεται ακόμη σε στάδιο ανάπτυξης. Μάλιστα, υπό την πίεση των γεγονότων και καθώς τα χρονικά περιθώρια για την προετοιμασία της φρεγάτας «Ψαρά» ήταν ασφυκτικά, προκρίθηκε, τον περασμένο Ιανουάριο, η εγκατάσταση του συστήματος «Κένταυρος» παρόλο που προορίζονταν για χερσαία χρήση. Κατάφερε, όμως, όχι μόνο να εντοπίσει και να αποκαλύψει εγκαίρως απειλές που προσέγγιζαν τον τομέα του πλοίου αλλά και να καταρρίψει τουλάχιστον τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εξαπέλυσαν οι Χούθι της Υεμένης.
Με την ένταξη στο ΕΛΚΑΚ, η ΕΑΒ φιλοδοξεί να αναπτύξει και τη ναυτική έκδοση του συστήματος, μια πιο ενισχυμένη πλατφόρμα σε σχέση με το πρωτότυπο που χρησιμοποιεί η φρεγάτα «Ψαρά», η οποία σε πρώτη φάση θα εγκατασταθεί στις τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού. Παράλληλα, θα ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο ανάπτυξης για τη χερσαία κα εποχούμενη έκδοση με στόχο να αποτελεί τμήμα του αντιαεροπορικού «θόλου» που σχεδιάζει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν στην «Κ», ότι ο «Κένταυρος» θα μπορούσε να τοποθετηθεί και σε άλλες μονάδες του Στόλου, όπως τα πλοία γενικής υποστήριξης, οι πυραυλάκατοι και οι κανονιοφόροι, ώστε κάθε μία να λειτουργεί ως κόμβος του πλέγματος αεράμυνας.
Το σύστημα έχει ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον των συμμάχων, ενώ, η περαιτέρω ανάπτυξη του αποτέλεσε αντικείμενο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ανάμεσα στον Νίκο Δένδια και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΑΒ, Αντιναύαρχο ε.α. Αλέξανδρο Διακόπουλο.
Στολή από το μέλλον
Ενδιαφέρον, ωστόσο, έχει και ένα ακόμη – υπό ένταξη στο ΕΛΚΑΚ – πρόγραμμα, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε αρκετά ώριμο στάδιο. Πρόκειται για τη νέα φόρμα μαχητή, η οποία θα έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης των βιομετρικών δεδομένων του χρήστη, κάτι ανάλογο με τις στρατιωτικές στολές των επίλεκτων δυνάμεων του ισραηλινού στρατού.
Ενα πλέγμα αισθητήρων θα καταγράφει βασικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως τους παλμούς, την αναπνοή και τη θερμοκρασία του μαχητή, δεδομένα τα οποία θα μεταφέρονται απευθείας στο κέντρο επιχειρήσεων ώστε οι επιτελείς να έχουν πλήρη εικόνα για την κατάσταση των μαχητών στο πεδίο. Επιπλέον, η νέα φόρμα θα διαθέτει τεχνολογία αντί-IR, δηλαδή, χάρη στα συνθετικά υλικά από τα οποία θα είναι φτιαγμένη, θα μειώνει το ίχνος του μαχητή στο υπέρυθρο φάσμα καθιστώντας δυσκολότερο τον εντοπισμό του από θερμικές κάμερες.
Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης και θα απαιτηθούν αρκετοί μήνες έρευνας μέχρι να δοκιμαστεί επί του πεδίου. Εφόσον λάβει τις σχετικές εγκρίσεις, αρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι θα μπορούσε να εξοπλίζει όχι μόνο τα στελέχη των ειδικών επιχειρήσεων αλλά όλα τα μάχιμα τμήματα των ενόπλων δυνάμεων.