Στο σημείο «επαφής» της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας δίνουν «ραντεβού» ισχυρές αεροναυτικές δυνάμεις της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Κύπρου που συμμετέχουν στη διεθνή άσκηση «Ευνομία 24».
Πρόκειται για μία τετραμερή πρωτοβουλία με σημαντικό γεωπολιτικό αποτύπωμα, η οποία «γεννήθηκε» κατά τη διάρκεια της ελληνοτουρκικής κρίσης του 2020 και έχει ως στόχο τη διασφάλιση της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς δικαίου της θάλασσας καθώς και τη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Σε συνθήκες κρίσης
Η φετινή «Ευνομία» πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή με τον κίνδυνο μιας γενικότερης ανάφλεξης να είναι υπαρκτός εξαιτίας του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Οι τέσσερις χώρες που συμμετέχουν στην άσκηση συνεργάζονται και σε πραγματικές πολεμικές συνθήκες στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Aspides» για την προστασία της διεθνούς ναυτιλίας απέναντι στις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι.
Επιπλέον, σενάρια της άσκησης «Ευνομία» θα πραγματοποιηθούν στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Ρόδου και της Καρπάθου, όπου το τελευταίο διάστημα η παρουσία του ερευνητικού πλοίου IevoliRelume οδήγησε σε συγκέντρωση ελληνικών και τουρκικών πολεμικών πλοίων, με την Αγκυρα να επιχειρεί να αμφισβητήσει επί του πεδίου το δικαίωμα της Αθήνας να πραγματοποιεί έρευνες εντός της υφαλοκρηπίδας της.
Προβολή ισχύος
Η πρώτη φάση της «Ευνομίας», η οποία ξεκινά σήμερα, θα πραγματοποιηθεί στον λιμένα της Λεμεσού, όπου κατέπλευσε χθες το Ievoli Relume. Τα σενάρια που θα δοκιμαστούν εν όρμω περιλαμβάνουν τη φύλαξη στόχων υψηλής επιχειρησιακής αξίας αλλά και την έφοδο σε εγκαταστάσεις από τμήματα ειδικών επιχειρήσεων. Στη συνέχεια, οι ναυτικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν στη θαλάσσια περιοχή από τη Ρόδο έως το βορειοδυτικό τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ όπου θα λάβει χώρα το κυρίως μέρος της άσκησης.
Η Ελλάδα συμμετέχει με τη φρεγάτα «Ελλη» και το οργανικό της ελικόπτερο S-70, ένα υποβρύχιο, τμήμα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών και αεροσκάφη Rafale και F-16. Η Γαλλία με φρεγάτα, η Ιταλία με αντιτορπιλικό και η Κύπρος με μέσα και προσωπικό. Τα σενάρια περιλαμβάνουν την προσβολή ναυτικών μονάδων από μαχητικά αεροσκάφη, αντικείμενα ανθυποβρυχιακού πολέμου, πόλεμο επιφανείας και επιχειρήσεις εκκένωσης αμάχων, ένα αντικείμενο που εντάχθηκε στη δραστηριότητα εξαιτίας του πολέμου στη Μέση Ανατολή και θεωρείται ένα απολύτως ρεαλιστικό επιχειρησιακό σενάριο.
Ειδικές δυνάμεις
Σε άλλο τμήμα του Αιγαίου αλλά και σε περιοχές της Αττικής, πραγματοποιείται εδώ και λίγες ημέρες η πολυεθνική άσκηση ειδικών επιχειρήσεων «Ωρίων 24» με τη συμμετοχή μεικτών ομάδων από μονάδες της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου και κομάντο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Βόρεια Μακεδονία.
Ενα από τα βασικά αντικείμενα της άσκησης ήταν η ανακατάληψη νησίδας στο Αιγαίο, σενάριο μεγάλης επιχειρησιακής δυσκολίας αλλά και υψηλού συμβολισμού από συνδυασμό αμφίβιων και αερομεταφερόμενων δυνάμεων, υποστηριζόμενων από ελικόπτερα της Μοίρας Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων της ΔΕΠ.
Εκτελέστηκαν, ακόμη, άλματα στατικού ιμάντα, διείσδυση με αλεξίπτωτα ελευθέρας, ρίψεις προσωπικού και μέσων από ελικόπτερα σε θαλάσσιο περιβάλλον, βολές μάχης ταχείας αντίδρασης, πυρά από ελεύθερους σκοπευτές και πολλά ακόμη σύνθετα αντικείμενα, στα οποία συμμετείχαν και οι Αμερικανοί Navy Seals.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο περιθώριο της άσκησης προσγειώθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πάχης Μεγάρων το 17ο ελικόπτερο ΝΗ-90 της Αεροπορίας Στρατού σε σύνολο 20, με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να εξακολουθούν να παραλαμβάνουν ελικόπτερα 21 χρόνια μετά την έναρξη του προγράμματος.