Χωρίς την τουρκική αεροπορία, η οποία με επιστολή του αρχηγού της προς τον διοικητή των συμμαχικών αεροπορικών δυνάμεων γνωστοποίησε την πρόθεσή της να μη συμμετάσχει στη Ramstein Flag 24, ξεκινά τη Δευτέρα η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση που έχει φιλοξενήσει ποτέ η Ελλάδα.
Οι Τούρκοι επιτελείς εξέφραζαν αντιρρήσεις για μία σειρά από ζητήματα, όπως η μη χρήση του όρου «Ελλάδα» και η αντικατάστασή του με τον όρο «Host Nation».
Με τη Ramstein Flag, το ΝΑΤΟ δηλώνει εμφατικά την παρουσία του στην ανατολική πτέρυγα της συμμαχίας, όπου ο ανταγωνισμός με τη Μόσχα αυξάνεται. Στις 5 Ιουλίου η «Κ» είχε αποκαλύψει τις παράτυπες πτήσεις ρωσικών μεταγωγικών αεροσκαφών στο FIR Αθηνών και κατ’ επέκταση στον χώρο που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του συμμαχικού στρατηγείου. Οι προκλήσεις αυτές, όπως και η ενίσχυση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Μεσόγειο και τη βόρεια Αφρική και ιδιαίτερα στη Λιβύη, οδήγησαν στην απόφαση η Ramstein Flag να διοργανωθεί στην Ελλάδα, με τα σενάρια της άσκησης να καλύπτουν όλο το εύρος του FIR Αθηνών.
Τουρκικές αντιρρήσεις
Η «Κ» ανέδειξε εγκαίρως τα «εμπόδια» που έθετε η τουρκική στρατιωτική ηγεσία, ζητώντας μάλιστα τη μεσολάβηση του νατοϊκού στρατηγείου προκειμένου να περάσει τις θέσεις της. Η Ελλάδα, ωστόσο, σημείωσε μια σημαντική «νίκη» σε αυτό το πεδίο, διατηρώντας τις κόκκινες γραμμές της. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, η Τουρκία συνέχιζε να εγείρει ζητήματα για τον σχεδιασμό μέχρι και λίγες ώρες πριν από την ακύρωση της συμμετοχής της. Στις δεκάδες συσκέψεις που προηγήθηκαν, είτε αφορούσαν συναντήσεις χαμηλού επιπέδου είτε ακόμη και σε επίπεδο ηγεσίας, οι Τούρκοι επιτελείς εξέφραζαν αντιρρήσεις για μία σειρά από ζητήματα, όπως η μη χρήση του όρου «Ελλάδα» και η αντικατάστασή του με τον όρο «Host Nation».
Ωστόσο, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πηγές, «deal breaker» για τη συμμετοχή της Τουρκίας δεν ήταν μόνο η μη υποβολή σχεδίων πτήσης στις ελληνικές αρχές, αλλά κυρίως η άρνησή της αναγνωρίσει τα 10 ναυτικά μίλια του ελληνικού εναέριου χώρου αλλά και την αρμοδιότητα της Αθήνας για διεξαγωγή σεναρίου έρευνας και διάσωσης (SAR) στην περιοχή του Αιγαίου. Η «Κ» πληροφορείται ότι οι Τούρκοι επιτελείς αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν ότι το σενάριο SAR στον Λακωνικό κόλπο και συγκεκριμένα στα 8,6 ναυτικά μίλια θα «παιζόταν» στον ελληνικό εναέριο χώρο.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές η Ελλάδα, ως διοργανώτρια χώρα, αναγνωρίζοντας τον υψηλό συμβολισμό της Ramstein Flag και τη σημασία που έχει για τη συμμαχία, κατέβαλε προσπάθειες να αμβλύνει τις διαφορές με την Τουρκία, προχωρώντας σε ορισμένες «παραχωρήσεις» σχετικά με τις περιοχές διεξαγωγής των σεναρίων και τις διατυπώσεις των κειμένων και του τελικού σχεδίου της άσκησης. Αλλαγές οι οποίες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν υποχώρηση από τις εθνικές γραμμές. Παρ’ όλα αυτά, αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο αρχηγός του τουρκικού επιτελείου ενημέρωσε τον νατοϊκό διοικητή ότι «υπό αυτές τις συνθήκες η Τουρκία δεν μπορεί να λάβει μέρος στη Ramstein Flag-24».
Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί με 12 συμμετέχοντες και περισσότερα από 140 μαχητικά και αεροσκάφη υποστήριξης
Φτάνουν σήμερα τα πρώτα μαχητικά
Μετά την ακύρωση της Τουρκίας, η άσκηση θα πραγματοποιηθεί με 12 συμμετέχοντες και περισσότερα από 140 μαχητικά και αεροσκάφη υποστήριξης. Το απόγευμα της Πέμπτης αναμένεται να φτάσουν στην 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας τα αμερικανικά και τα ιταλικά F-35, ενώ μέχρι την Παρασκευή θα προσγειωθούν και τα ισπανικά F-18. Αεροπορικές δυνάμεις από τη Γαλλία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Πορτογαλία έχουν ήδη μετασταθμεύσει στην Ελλάδα και μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι πτήσεις εξοικείωσης στις περιοχές όπου θα διεξαχθούν τα σενάρια της άσκησης.
Η Ελλάδα συμμετέχει με το σύνολο των μέσων που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία, ενώ ενεργό ρόλο θα έχουν και οι υπόλοιποι κλάδοι των ενόπλων δυνάμεων. Το Πολεμικό Ναυτικό θα συμμετέχει με μονάδες του στόλου σε σενάρια πολέμου επιφανείας και αντιμετώπισης αεροπορικής απειλής αλλά και τμήματα του στρατού ξηράς και των ειδικών επιχειρήσεων θα λάβουν μέρος στη Ramstein Flag.