ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυστρία: Ζητεί τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-Τουρκίας

Αυστρία: Ζητεί τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-Τουρκίας

Ως «απολύτως ανεπίτρεπτη» χαρακτηρίζει την παραβίαση του διεθνούς δικαίου απέναντι στην Ελλάδα ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, με τη Βιέννη να ζητεί διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας. Παράλληλα, κατηγόρησε την Άγκυρα ότι εκβιάζει την Ευρώπη.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Αυστριακός καγκελάριος αναφέρει ότι οι τουρκικές παραβιάσεις συζητήθηκαν στην τηλεδιάσκεψη που είχαν οι ομοσπονδιακοί καγκελάριοι της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και της Γερμανίας Ανγκέλα Μέρκελ, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και οι σχέσεις της Ε.Ε. με την Κίνα.

Στην τηλεδιάσκεψη, η Αυστρία ζήτησε και πάλι να διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία, αίτημα, που σύμφωνα με πληροφορίες, υποστηρίζει, και η Σλοβακία.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο καγκελάριος της Αυστρίας είχε χαρακτηρίσει ως «απολύτως ανεπίτρεπτο» το γεγονός ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως όπλο κατά της Ευρώπης. Ανεπίτρεπτη, σύμφωνα με τον κ. Κουρτς, και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου απέναντι στην Ελλάδα με γεωτρήσεις σε ελληνικό έδαφος.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος προειδοποιούσε πως «εάν τα δεχόμαστε όλα, εάν δεν είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα, τότε αυτό θα επιτρέψει σε κάποιον σαν τον Ερντογάν να συνεχίζει, και να υπερβαίνει διαρκώς τα όρια, και κάτι τέτοιο είναι σε μεσοπρόθεσμη βάση επικίνδυνο».

Με πληροφορίες από AMΠΕ