Πομπέο: Διπλωματική λύση, όχι στρατιωτική κλιμάκωση στην Ανατ. Μεσόγειο

Πομπέο: Διπλωματική λύση, όχι στρατιωτική κλιμάκωση στην Ανατ. Μεσόγειο

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να επικεντρωθούν στην αναζήτηση διπλωματικής λύσης, εγκαταλείποντας κάθε στρατιωτική κλιμάκωση, κάλεσε την Ελλάδα και την Τουρκία ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Πρέπει να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα χωρίς να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική ισχύς, αλλά μέσω των κανονικών μηχανισμών, μέσω των διεθνών αποφάσεων, ιδιαίτερα για τα (σ.σ.: ενεργειακά) δικαιώματα που συνδέονται μ’ αυτή την περιοχή», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός μιλώντας στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter.

«Πρέπει να μειωθεί το στρατιωτικό αποτύπωμα παντού και να γίνεται προσφυγή σε διπλωματικά και όχι στρατιωτικά μέσα», επέμεινε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, σύμφωνα με το AFP.

Νωρίτερα, στην επιστροφή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις στο λιμάνι της Αττάλειας, αναφέρθηκε σε ανάρτησή του στο Twitter το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για σημαντικό βήμα.

Μπορέλ: Η Τουρκία θέτει υπό αμφισβήτηση τις μελλοντικές σχέσεις με την E.E.

Νωρίτερα, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή.

Μιλώντας σε ευρωβουλευτές, ανέφερε ότι η Τουρκία αποτελεί σημαντικό γείτονα για την Ε.Ε., ωστόσο με τις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και σε ό,τι αφορά την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της Τουρκίας, θέτει υπό αμφισβήτηση τις μελλοντικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Υπενθυμίζεται ότι μία ημέρα μετά την επιστροφή του Ορούτς Ρέις στην Αττάλεια, υπήρξαν διπλά μηνύματα εκ μέρους της τουρκικής πλευράς τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς την Ε.Ε. 

Τονίζεται ότι σήμερα θα έχουν συνάντηση ο Έλληνας και ο Τούρκος στρατιωτικός αντιπρόσωπος με αξιωματούχο της στρατιωτικής επιτροπής της Συμμαχίας, αναζητώντας το κοινό πλαίσιο που θα επιτρέψει την έναρξη του διμερούς διαλόγου για έναν μηχανισμό απεμπλοκής (deconfliction mechanism).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διαβάστε επίσης:

Πρόβα διαλόγου: Δένδιας και Τσαβούσογλου αποκλειστικά στην «Κ»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή