Κυρ. Μητσοτάκης: Διερευνητικές επαφές μόνο με απτά δείγματα γραφής από την Τουρκία

Κυρ. Μητσοτάκης: Διερευνητικές επαφές μόνο με απτά δείγματα γραφής από την Τουρκία

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ετοιμότητα της Ελλάδας να ξεκινήσει άμεσα διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για το ζήτημα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, εφόσον υπάρξουν απτά δείγματα γραφής για αποκλιμάκωση από πλευράς Άγκυρας, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής και αυτά συνεχιστούν, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα διερευνητικές επαφές με την Τουρκία σχετικά με τη μία διαφορά που έχουμε, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Είπε επίσης ότι η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Ελλάδα και Κύπρο είναι μια ρητή αναγνώριση πως στην περιοχή διακυβεύονται στρατηγικά, γεωπολιτικά συμφέροντα της Ε.Ε. Σημείωσε δε ότι η Τουρκία έχει χρόνο ακόμα, πριν αλλά και μετά τη Σύνοδο Κορυφής, να συνεχίσει το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα απεμπλοκής από αυτήν την κρίση.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως η αποκλιμάκωση πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια, προσθέτοντας πως μόνο έτσι θα καρποφορήσει ο διάλογος, στον οποίο –όπως συμπλήρωσε- η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή. Επέμεινε εξάλλου πως για την Ελλάδα, ισχύει πως «τέλος των προκλήσεων» σημαίνει «αρχή των συζητήσεων».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως με τον Σαρλ Μισέλ συζήτησαν τις εξελίξεις «σε μια περίοδο ευαίσθητη σε όλη τη Μεσόγειο», σημειώνοντας πως η Τουρκία «δυστυχώς τους τελευταίους μήνες απειλεί τη σταθερότητα, αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδος και Κύπρου».

«Η ευρωπαϊκή συμπαράσταση να μεταφραστεί σε πραγματική αλληλεγγύη»

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως όσα συμβαίνουν στη Λέσβο φανερώνουν πόσο σύνθετο είναι το θέμα, ειδικά σε συνδυασμό με την πανδημία. Πρόσθεσε ότι τα τελευταία γεγονότα–τα οποία χαρακτήρισε θλιβερά- ξεκίνησαν όταν κάποιοι μετανάστες αρνήθηκαν να τεθούν σε καραντίνα.

Όπως τόνισε, η κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα και ήδη οργανώθηκε ένα προσωρινό κέντρο, κάνοντας λόγο για πολύ καλύτερες συνθήκες από αυτές που επικρατούσαν στη Μόρια. Συμπλήρωσε ότι η Μόρια ανήκει στο παρελθόν και, όπως είπε, πρέπει να περάσουμε στην ίδρυση μια νέας δομής όπου θα κυματίζουν μαζί η ευρωπαϊκή και η ελληνική σημαία, με κοινή ευθύνη όχι μόνο στην κατασκευή, αλλά και στη λειτουργία της.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως υπάρχει αυστηρή φύλαξη των συνόρων στον Έβρο και στη θάλασσα. Ωστόσο, όπως τόνισε, «κάποια στιγμή πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα» και η ευρωπαϊκή συμπαράσταση να μεταφραστεί σε πραγματική αλληλεγγύη.

Στάθηκε δε στην ανάγκη μιας νέας πολιτική μετανάστευσης, παροχής ασύλου, μετεγκαταστάσεων και επιστροφών. «Να δούμε και πώς κάποιοι μετατρέπουν το νόμιμο δικαίωμα στο άσυλο σε επικίνδυνη παρανομία» πρόσθεσε.

Μισέλ: Δεν είναι μόνο υπόθεση της Ελλάδος και της Κύπρου

Από την πλευρά του, ο κ. Μισέλ σημείωσε πως η επόμενη Σύνοδος Κορυφής θα αφιερωθεί στο μεταναστευτικό, καθώς και στην Ανατολική Μεσόγειο. Τόνισε ότι «το θέμα της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι μόνο υπόθεση της Ελλάδος και της Κύπρου αλλά της Ε.Ε.», ενώ αναφερόμενος στο μεταναστευτικό είπε ότι ήθελε να δει με τα μάτια του «την πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσουμε» και σημείωσε ότι «καταλαβαίνουμε την ευθύνη που ανέλαβε η Ελλάδα απέναντι σε ένα γεγονός τόσο βίαιο».

Σε ό,τι αφορά τις ενέργειες της Τουρκίας, είπε πως πρέπει «αφενός να είμαστε κατηγορηματικοί και αυστηροί για να γίνουν σεβαστές αρχές που είναι σημαντικές για την Ελλάδα και την Κύπρο και αφετέρου είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε την αγκάλη μας για να δείξουμε ότι μια ατζέντα θετική είναι δυνατόν να υπάρξει αν υπάρχει κοινή βούληση να γίνουν σεβαστές αυτές οι αρχές».

Διαβάστε επίσης:

Πρόβα διαλόγου: Δένδιας και Τσαβούσογλου αποκλειστικά στην «Κ»

Πομπέο: Διπλωματική λύση, όχι στρατιωτική κλιμάκωση στην Ανατ. Μεσόγειο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή