Εντι Ράμα: Δύσκολη αλλά απαραίτητη η ένταξη των Δυτ. Βαλκανίων στην ΕΕ

Εντι Ράμα: Δύσκολη αλλά απαραίτητη η ένταξη των Δυτ. Βαλκανίων στην ΕΕ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαδικασία της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση διάγει περίοδο δυσκολιών, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος, παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα κατά την ομιλία του την Τετάρτη στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα.

«Η όλη διαδικασία περνά μια περίοδο ιδιαίτερων δυσκολιών. Παρόλα αυτά δεν έχουμε άλλη εναλλακτική και δε θέλουμε άλλη εναλλακτική. Η μόνη επιλογή που έχουμε είναι να είμαστε κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αυτό όχι διότι υπάρχουν άλλοι πιο ισχυροί φίλοι από εμάς που μας ζητούν κάτι τέτοιο – πρόκειται για μια απαίτηση των παιδιών μας. Αυτό απαιτούν οι επόμενες γενιές και είναι ένα συνεχές, διαρκές όνειρο που είχανε οι παππούδες μας, οι πατεράδες μας,» είπε ο κ. Ράμα.

«Στα Δυτικά Βαλκάνια εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα έχουμε ξεκινήσει μια διαδικασία συνεργασίας ειρήνευσης και αμοιβαίας κατανόησης, και νομίζω ότι είναι εξαιρετικό το γεγονός ότι παρά τις όποιες διαφωνίες που έχουμε, παρά τα μεγάλα ζητήματα που μας απασχολούν, όπως το θέμα του Κοσσυφοπεδίου και η μη αναγνώρισή του από τη Σερβία, είμαστε ακόμα σε θέση να καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι, να συζητούμε, να κοιτάμε το μέλλον και να το προετοιμάζουμε από κοινού,» εξήγησε ο Αλβανός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι εξαρτάται από όλους να κινηθεί η διαδικασία γρήγορα, «να κλείσουμε τα χάσματα του παρελθόντος και να συνεργαστούμε πιο στενά μεταξύ μας.»

Τουλάχιστον «αυτή τη στιγμή είναι ότι υπάρχει σαφής κατανόηση των σημείων που διαφωνούμε, τα οποία μπορούμε να επιλύσουμε μέσω του διαλόγου και ο διάλογος είναι το μόνο εργαλείο που θα μας βοηθήσει να συμφωνούμε σε αρκετά πράγματα την ώρα που διαφωνούμε σε κάποια άλλα,» σχολίασε, επαινώντας τον παρόντα ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την ενσωμάτωση των αλβανοφώνων στο σύνολο της διοικητικής πυραμίδας της χώρας, τους οποίους μάλιστα αποκάλεσε «Αλβανούς».

Ο κ. Ράμα έκανε λόγο και για μια «κατάρα» που διατηρεί διχασμένους τους λαούς της χερσονήσου του Αίμου: «Είναι σαν μια βαλκανική κατάρα, διότι όταν είμαστε όλοι μαζί χαρούμενοι και είμαστε έτοιμοι να κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι, δεν είμαστε καλά οικονομικά. Τώρα που είμαστε σε σχετικά καλή οικονομική κατάσταση, δεν είμαστε χαρούμενοι όλοι μαζί, έχουμε προβλήματα,» όπως είπε, αναφερόμενος στις δυσκολίες στη διαδικασία ένταξης.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να σχολιάσει την πορεία της οικογένειας Μητσοτάκη, μιλώντας για τη γνωριμία του προ καιρού με την τότε υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και τη χειραψία του με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη: «Ποτέ δεν φαντάστηκα ότι στο ίδιο σημείο θα είχα δείπνο με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Η ζωή είναι υπέροχη,» είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή