ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ Αιγύπτου: Η πλήρης αφοσίωση στο διεθνές δίκαιο ορίζει τις σχέσεις μας

ypex-aigyptoy-i-pliris-afosiosi-sto-diethnes-dikaio-orizei-tis-scheseis-mas-561080674

Πολλές εκκρεμότητες που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ζητούν μια πολιτική σοφία για να επιλυθούν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι.

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο κ. Σούκρι σημείωσε ότι «η πλήρης αφοσίωση στο διεθνές Δίκαιο είναι αυτή η οποία ορίζει τις αμοιβαίες μας σχέσεις».

Τόνισε δε πως υπάρχουν πολλά θέματα που φέρνουν κοντά τις δυο πλευρές της Μεσογείου και συμπλήρωσε πως η γεωγραφία επιβάλλει ότι πρέπει να υπάρχουν πολιτικές που θα υπερκεράσουν τα προβλήματα στην περιοχή.

«Υπάρχουν αλληλοσυνδεόμενες παράμετροι όπως είναι η ασφάλεια, οι πολιτικές λύσεις στην Ανατολική Μεσόγειο που αποτελούν ουσιαστικά το θεμέλιο λίθο οποιασδήποτε ξένης πολιτικής» συνέχισε.

Επισήμανε δε πως οι προσδοκίες για συνεργασία σε όλους τους τομείς απορρέουν από την βαθύτερη ανάγκη να βρεθεί πολιτική λύση σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα στη λιβυκή κρίση.

Σύμφωνα με τον κ. Σούκρι, η μάχη κατά της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης ζητά συλλογικές λύσεις και αποτελεσματικότητα.

Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ υπενθύμισε πως, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και προωθώντας τη θαλάσσια συνεργασία, η Ελλάδα και η Αίγυπτος και η Κύπρος πρόσφατα υπέγραψαν Συνθήκες οριοθέτησης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.

Διαβάστε επίσης:

Ν. Δένδιας: Η παραβατικότητα δεν δημιουργεί δίκαιο

Ν. Δένδιας: Διάλογος με Τουρκία αν σταματήσουν οι απειλές