Τουρκία: Διάλογος με Λευκωσία μόνο με πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων

Τουρκία: Διάλογος με Λευκωσία μόνο με πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό μπορούν να επαναρχίσουν μόνο στη βάση της ισότητας των δύο κοινοτήτων, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, μία ημέρα μετά την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών.

Ο κ. Ακσόι ισχυρίστηκε ότι οι προηγούμενες διαπραγματευτικές διαδικασίες απέτυχαν εξαιτίας της «άρνησης της ελληνοκυπριακής πλευράς να αποδεχθεί την πολιτική ισότητα» με τους Τουρκοκυπρίους.

«Δεν υπάρχει κοινό έδαφος για λύσεις μεταξύ των δύο πλευρών του νησιού. Ο λόγος είναι ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί την ίση κατανομή της εξουσίας και των φυσικών πόρων με την τουρκοκυπριακή πλευρά,» ανέφερε η γραπτή δήλωση του κ. Ακσόι.

Την απόσταση των δύο πλευρών επιβεβαίωσε και η Λευκωσία την Πέμπτη, με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας Παναγιώτη Σεντώνα να χαιρετίζει μεν την έκκληση για διάλογο από τον κ. Γκουτέρες, αλλά να τονίζει ότι η Κύπρος δεν μπορεί να προχωρήσει σε διάλογο υπό απειλές.

«Ο όποιος διάλογος θα πρέπει να διεξαχθεί στο κατάλληλο πλαίσιο. Και για να διαμορφωθεί αυτό το πλαίσιο χρειάζεται να τερματιστούν οι απειλές ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία, δηλαδή οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και στην ΑΟΖ και με τα όσα αναφέρει κατά καιρούς για το θέμα των Βαρωσίων. Χρειάζεται η διαμόρφωση κατάλληλου κλίματος διότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις υπό απειλές,» είπε ο κ. Σεντώνας.

Με πληροφορίες από Daily Sabah, Καθημερινή Κύπρου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή