Επικοινωνία Αναστασιάδη με Μέρκελ και Κόντε για την Ανατ. Μεσόγειο

Επικοινωνία Αναστασιάδη με Μέρκελ και Κόντε για την Ανατ. Μεσόγειο

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο σημαντικές τηλεφωνικές επικοινωνίες, με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, είχε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Όπως αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του ΠτΔ Βίκτωρας Παπαδόπουλος, στη διάρκεια των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος όσο και ο Ιταλός πρωθυπουργός εξέφρασαν την απόλυτη στήριξή τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, αλλά και σε σχέση με τις απειλές για το θέμα της Αμμοχώστου.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αντάλλαξε απόψεις με τους δύο ηγέτες αναφορικά με την επερχόμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 Σεπτεμβρίου και συμφώνησαν ότι θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή, προκειμένου αποτελεσματικά η Ε.Ε. να συμβάλει στην άρση των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας τόσο στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και αναφορικά με τις απειλές για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό μπορούν να επαναρχίσουν μόνο στη βάση της ισότητας των δύο κοινοτήτων.

Ο κ. Ακσόι ισχυρίστηκε ότι οι προηγούμενες διαπραγματευτικές διαδικασίες απέτυχαν εξαιτίας της «άρνησης της ελληνοκυπριακής πλευράς να αποδεχθεί την πολιτική ισότητα» με τους Τουρκοκυπρίους.

Διαβάστε επίσης:

«Προσωπική υπόθεση» για τη Μέρκελ η Ανατολική Μεσόγειος

«Η απόσταση με την Τουρκία μεγαλώνει»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή