Στόλτενμπεργκ: Πρόοδος στις τεχνικές συνομιλίες των κλιμακίων

Στόλτενμπεργκ: Πρόοδος στις τεχνικές συνομιλίες των κλιμακίων

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρόοδο στις εν εξελίξει τεχνικές συνομιλίες των στρατιωτικών κλιμακίων Ελλάδας και Τουρκίας έκανε λόγο πριν από λίγο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

O κ. Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες συζητήσεις ως συμπληρωματικές προς τη γερμανική διπλωματική προσπάθεια για επίλυση των διαφορών.

Σημειώνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (στις 16.30) καθώς και με τον επικεφαλής της Συμμαχίας στις 18.00, σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού EHA News. 

Το βασικό θέμα των τηλεφωνικών συνομιλιών αναμένεται να είναι η Ανατολική Μεσόγειος. 

Χθες Τρίτη, ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Επρόκειτο για την πρώτη επικοινωνία των δύο ηγετών μετά τις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες προκάλεσαν τη ρητορική και έμπρακτη παρέμβαση τη Γαλλίας στην ευρύτερη περιοχή.

Οσον αφορά τη συμφωνηθείσα επανέναρξη των διετευνητικών επαφών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ, τις χαρακτήρισε «θετικό βήμα» και σχολίασε ότι η απόφαση της ΕΕ για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας είναι δεδομένη. «Το ζήτημα είναι πως θα ενεργοποιούνται αυτές οι κυρώσεις αν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί γιατί η Ευρώπη δεν μας έχει συνηθίσει στις γρήγορες διαδικασίες», είπε.

Ο κ. Πέτσας δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο επικοινωνίας Μητσοτάκη – Ερντογάν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, που μετατέθηκε χρονικά για 1 –  2 Οκτώβριου. «Όλα είναι στο τραπέζι», δήλωσε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι για μια επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας βασικές προϋποθέσεις είναι η εμπιστοσύνη και η καλή προετοιμασία: «Εάν αυτά υπάρχουν όλα είναι πιθανά», τόνισε.

«Αυτό που είχε διαφανεί από την πρώτη αποκλιμάκωση που επιχείρησε η Τουρκία μετουσιώνεται σε κάτι χειροπιαστό που είναι η επανέναρξη των επαφών, κάτι που λόγω της αναβολής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πάει για αργότερα», παρατήρησε, σημειώνοντας πως το σημαντικό είναι ότι «εφόσον ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές να πάμε σε μία ύφεση της προκλητικής συμπεριφοράς. Είναι αδιανόητο να συζητούμε για την οριοθέτηση των θαλασσίων μας ζωνών και να βλέπουμε πλοία στην περιοχή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή