Τουρκικά ΜΜΕ: H επιστολή Ερντογάν στους ηγέτες της ΕΕ

Τουρκικά ΜΜΕ: H επιστολή Ερντογάν στους ηγέτες της ΕΕ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστολή προς της ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην της Ελλάδας και της Κύπρου, απέστειλε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγορεί Αθήνα και Λευκωσία για μαξιμαλιστικές θέσεις.

Στην επιστολή του ο Ερντογάν, μία ημέρα πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες που θα τεθεί και το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, επεσήμανε πως η Άγκυρα έχει δύο βασικούς στόχους για την περιοχή.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, o πρώτος στόχος είναι «η δίκαιη και θεμιτή οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο και την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας» και ο δεύτερος είναι «η εγγύηση ίσων δικαιωμάτων για τους Τουρκοκύπριους», όσον αφορά στους πόρους υδρογονανθράκων.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως η απαίτηση για τερματισμό των ερευνητικών ενεργειών της Τουρκίας είναι άδικη και αντιβαίνει στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, ενώ επεσήμανε -μεταξύ άλλων- πως η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις.

Ο Ερντογάν επανέλαβε την πρόταση για δημιουργία ενός Φόρουμ Ενεργειακής Συνεργασίας για την Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή των Τουρκοκύπριων και κάλεσε τις Βρυξέλλες να επιδείξουν ουδετερότητα και να κρατήσουν ίσες αποστάσεις.

Υπενθυμίζεται πως το Βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, απέστειλε την επιστολή – πρόσκληση στους ηγέτες των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκης Ένωσης ενόψει της Συνόδου Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 1 και την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου

Όπως τόνισε ο Μισέλ, στόχος της ΕΕ είναι να υπάρξει χώρος για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, ενώ υπογράμμισε ότι «όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι για να υπερασπιστούμε τα νόμιμα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της».

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή