ΝΑΓΚΟΡΝΟ-ΚΑΡΑΜΠΑΧ

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία να μην υποδαυλίζει την ένταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

ypex-i-toyrkia-na-min-ypodaylizei-tin-entasi-sto-nagkorno-karampach-561098254

Την έκτακτη σύγκληση του Μόνιμου Συμβουλίου του ΟΑΣΕ για την άμεση συζήτηση του ζητήματος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με επιστολή του στην Αλβανική Προεδρία του Οργανισμού.

Όπως αναφέρει σχετική ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών, επίκειται δε προγραμματισμένη επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Ερεβάν.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, η κλιμάκωση της έντασης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχει σοβαρές επιπτώσεις στην περιφερειακή σταθερότητα, άποψη που υπογραμμίστηκε από τον υπουργό Εξωτερικών και κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.

H ελληνική πρωτοβουλία αποσκοπεί στη διεξαγωγή συζήτησης στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ με τη συμμετοχή των δύο εμπλεκόμενων μερών και την εξέταση κάθε δυνατού τρόπου για την αποκλιμάκωση της κρίσης. Στόχος παραμένει η επείγουσα επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της Ομάδας Μινσκ για την ειρηνική επίλυση της διαφοράς.

Η ανωτέρω επιστολή σχετίζεται με την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλλει στις προσπάθειες για την άμεση αποκλιμάκωση της κρίσης. Ετοιμότητα που εκφράστηκε και από τον κ. Δένδια, προς τον Αρμένιο ομόλογό του Ζοχράμπ Μνατσακανιάν, στη διάρκεια της πρόσφατης τηλεφωνικής τους συνομιλίας. Κατά την ίδια συνομιλία, επαναβεβαιώθηκαν οι στενοί δεσμοί φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας.

Όπως τονίζεται, αύριο θα πραγματοποιηθεί νέα επικοινωνία με τον κ. Μνατσακανιάν μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ επίσημαίνεται πως η Ελλάδα είναι πεπεισμένη ότι η επίλυση της κρίσης είναι δυνατή μόνο με ειρηνικά μέσα, μέσω διαπραγματεύσεων και όχι δια των όπλων.

«Η Ελλάδα αποδοκιμάζει κάθε παρέμβαση τρίτων που υποδαυλίζει την ένταση. Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία οφείλει να απόσχει από ενέργειες και δηλώσεις που κινούνται στην κατεύθυνση αυτή», καταλήγει το ΥΠΕΞ.