Η Κύπρος τίμησε την 60η επέτειο ανεξαρτησίας – Το μήνυμα Μητσοτάκη

Η Κύπρος τίμησε την 60η επέτειο ανεξαρτησίας – Το μήνυμα Μητσοτάκη

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ορατό το αποτύπωμα της πανδημίας, πολιτειακή πολιτική και εκκλησιαστική ηγεσία τίμησαν την 60η επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας.

Στελέχη της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ, πεζοπόρα και μηχανοκίνητα τμήματα παρήλασαν ενώπιον του προέδρου της κυπριακής Βουλής Δημήτρη Συλλούρη που δέχθηκε τον χαιρετισμό της στρατιωτικής παρέλασης στη Λευκωσία, απόντος του Νίκου Αναστασιάδης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, του Κύπριου υπουργού Άμυνας Χαράλαμπου Πετρίδη και του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Οι εορτασμοί ξεκίνησαν με την έπαρση της σημαίας και τη ρίψη 21 βολών. Της διέλευσης των στρατιωτικών τμημάτων προηγήθηκαν οι πολεμιστές του 1974 και οι ανάπηροι πολέμου. Άρμα μάχης Τ80U πέρασε μπροστά από την εξέδρα φέροντας την κυπριακή σημαία, με ένα σχηματισμό μαχητικών ελικοπτέρων MI35 να πραγματοποιεί την πρώτη διέλευση πάνω από το χώρο της παρέλασης.

Στη στρατιωτική παρέλαση έλαβαν μέρος τα άρματα μάχης T80U ρωσικής κατασκευής και προέλευσης, το γαλλικά ΑΜΧ 30 Β2 που παραχώρησε η Ελλάδα στην Εθνική Φρουρά και τα ρωσικά ΒΜΡ 3. Η Εθνική Φρουρά κατά τους σημερινούς εορτασμούς παρουσίασε το αντιαεροπορικό σύστημα BUK και το σύστημα Οθέλλος.

Στο δεύτερο μέρος παρήλασαν τα πεζοπόρα τμήματα, αποτελούμενα από στελέχη του πεζικού, της αεροπορίας, του ναυτικού, της αστυνομίας και της ΕΛΔΥΚ.

Κυρ. Μητσοτάκης σε Ν. Αναστασιάδη: Αυτονόητη η στήριξη στην Κύπρο

Στο μήνυμα του ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ανέφερε πως «με την ευκαιρία του εορτασμού της 60ης επετείου της ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, σας εκφράζω τις πιο εγκάρδιες, αδελφικές ευχές για την πρόοδο και ευημερία του Κυπριακού Ελληνισμού, καθώς και ολόκληρου του κυπριακού λαού σε συνθήκες Ασφάλειας και Ειρήνης».

Όπως πρόσθεσε, «η σημερινή επέτειος είναι διαφορετική. Γιατί γιορτάζεται εν μέσω συνεχών παράνομων τουρκικών ενεργειών κατά της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο στις Θαλάσσιες Ζώνες όσο και επί του εδάφους της Κύπρου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή