Μέρκελ: Κοινή επιθυμία η οικοδόμηση καλών σχέσεων με την Τουρκία

Μέρκελ: Κοινή επιθυμία η οικοδόμηση καλών σχέσεων με την Τουρκία

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άποψη πως το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής ήταν σαφές, με βασική προτεραιότητα τον εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Όπως είπε, επιθυμεί την έναρξη διαλόγου με την Άγκυρα για την πορεία των ευρω-τουρκικών σχέσεων, ενώ πρόσθεσε πως «οι ηγέτες της Ε.Ε. κατάφεραν να κάνουν ξεκάθαρο πως τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου είναι σεβαστά, ωστόσο αποτελεί κοινή επιθυμία η οικοδόμηση καλών σχέσεων με την Τουρκία».

Σύμφωνα με το Reuters η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής και όπως αυτή διατυπώθηκε, σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας στη Ανατολική Μεσόγειο ικανοποιεί τη Λευκωσία, η οποία είχε απειλήσει με βέτο τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας.

«Το ότι μπορέσαμε να συμφωνήσουμε σε αυτές τις κυρώσεις είναι ένα σημαντικό μήνυμα, επειδή ενισχύει το χέρι εκείνων που διαμαρτύρονται για την ελευθερία της γνώμης στη Λευκορωσία», δήλωσε η Μέρκελ στους δημοσιογράφους.

Νωρίτερα, πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίηση της Αθήνας για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε χθες ένα σαφές μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας. Ξεκαθάρισε, με απόλυτη σαφήνεια, ότι η άρση κάθε μονομερούς ενέργειας αποτελεί προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, κάτι το οποίο όλοι μας επιθυμούμε», επεσήμανε.

Από την πλευρά της η Τουρκία απορρίπτει την απειλή των κυρώσεων που διατυπώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση εναντίον της σε απάντηση των παράνομων δραστηριοτήτων της στην ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι ορισμένα στοιχεία των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την Τουρκία ήταν θετικά, ωστόσο υπήρχαν σημεία που «έχουν πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα». Το αποτέλεσμα δείχνει ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση «έγιναν όμηρος» της Ελλάδας και της Κύπρου.

 

 

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή