Σε Αθήνα και Άγκυρα μεταβαίνει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ

Σε Αθήνα και Άγκυρα μεταβαίνει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Αθήνα και την Άγκυρα θα επισκεφτεί την επόμενη εβδομάδα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μία ημέρα μετά την σύσταση του μηχανισμού αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο.

Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Συμμαχίας θα βρεθεί στην ελληνική πρωτεύουσα την Τρίτη, 6 Οκτωβρίου, και θα έχει επαφές με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, και τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παπανγιωτόπουλο.

Μία ημέρα νωρίτερα, δηλαδή τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, ο Στόλτενμπεργκ θα μεταβεί στην τουρκική πρωτεύουσα, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους της γειτονικής χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε τη  σύσταση μηχανισμού αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ο μηχανισμός σχεδιάστηκε με στόχο τη μείωση του κινδύνου ατυχήματος στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και προβλέπει τη δημιουργία μιας γραμμής επικοινωνίας Αθήνας – Άγκυρας για τη διευκόλυνση της αποκλιμάκωσης σε θάλασσα και αέρα.

«Καλωσορίζω την εγκαθίδρυση του μηχανισμού στρατιωτικής αποκλιμάκωσης, η οποία επιτεύχθηκε μέσω της εποικοδομητικής συμμετοχής της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ο μηχανισμός ασφαλείας μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία χώρου για την εκκίνηση των διπλωματικών προσπαθειών, με στόχο τη διευθέτηση της υπάρχουσας διαφωνίας. Είμαστε έτοιμοι να τον αναπτύξουμε περαιτέρω. Θα παραμείνουμε σε στενή επαφή και με τους δύο συμμάχους μας» δήλωσε, σ’ ένα πρώτο σχόλιο, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90 είχε συγκροτηθεί ένας αντίστοιχος μηχανισμός μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, και πάλι με στόχο τη μείωση της έντασης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή