«Βαθιά ανησυχία» εκφράζει η ΕΕ για τα Βαρώσια

«Βαθιά ανησυχία» εκφράζει η ΕΕ για τα Βαρώσια

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. «Βαθιά ανήσυχη» είναι η Ε.Ε. για τις εξελίξεις στα Βαρώσια, σύμφωνα με ανακοίνωσή του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ. Ο κ. Μπορέλ δήλωσε ότι η ανακοίνωση της πρόθεσης των Τουρκοκυπρίων να ανοίξουν μέρος της περίκλειστης πόλης θα «οξύνει την ένταση και ενδέχεται να δημιουργήσει επιπλοκές» στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.

«Αυτό που επείγει τώρα είναι να οικοδομηθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη και όχι να βαθύνουν οι διαιρέσεις. Η Ε.Ε. βρίσκεται σε στενή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη και παρακολουθεί στενά την κατάσταση επί του πεδίου. Η πλήρης συμμόρφωση με όλα τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ παραμένει ζωτικής σημασία», αναφέρεται.

Νωρίτερα είχε αποκαλυφθεί ότι η Κύπρος διακίνησε non paper το οποίο συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER) στις Βρυξέλλες σχετικά με την Αμμόχωστο. Η Λευκωσία προειδοποιούσε στο έγγραφο ότι αν η Τουρκία επιχειρήσει το άνοιγμα της πόλης, που παραμένει έρημη από την τουρκική εισβολή το 1974, αποκλείονται οριστικά οι όποιες προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg, το κυπριακό non paper αναφέρει ότι «αν επιτραπεί στην Τουρκία να προχωρήσει με τα σχέδιά της για τα Βαρώσια, αυτό θα δημιουργούσε ένα τετελεσμένο [fait accompli] που θα καθιστούσε το στόχο της επίτευξης συμφωνίας για το Κυπριακό, όπως προβλέπεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παντελώς ανέφικτο».
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η προσπάθεια να προληφθεί μία τέτοια εξέλιξη εξηγεί την επιμονή Αθήνας και Λευκωσίας να συμπεριληφθούν αναφορές στα ψηφίσματα του ΟΗΕ που αφορούν τα Βαρώσια στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της περασμένης εβδομάδας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή