Επιστρέφει το Ορούτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Επιστρέφει το Ορούτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Άγκυρα βγάζει ξανά το Ορούτς Ρέις στην Ανατολική Μεσόγειο εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, από τις 12 μέχρι τις 22 Οκτωβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής.

Ειδικότερα, η Τουρκία στέλνει το ερενητικό της σκάφος με NAVTEX του Σταθμού Αττάλειας (1262/20) σε απόσταση αναπνοής, στην περιοχή μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων (έως και οκτώ ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο), προχωρώντας σε κίνηση απότομης κλιμάκωσης της έντασης.

Το Ορούτς Ρέις αποστέλλεται για δραστηριότητες από τη Δευτέρα 12 έως την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου. Μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προχώρησε και σε σχετική ανάρτηση στο Twitter.

Η περιοχή που δεσμεύεται ξεκινάει από μεγάλη απόσταση στα νότια της Ρόδου και το βόρειο τμήμα της «κλείνει» μόλις νότια από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, με τις δύο άκρες του να βρίσκονται ανάμεσα στη Ρω και στη Στρογγύλη, τις δύο νησίδες που συμπληρώνουν το σύμπλεγμα.

Η κίνηση αυτή συνιστά βήμα σημαντικής κλιμάκωσης εκ μέρους της Άγκυρας, μόλις λίγες ημέρες αφότου ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε υποσχεθεί στον Νίκο Δένδια ότι η Τουρκία θα προτείνει ημερομηνία διερευνητικών.

Η κίνηση καταγράφεται, ακόμα, δύο ημέρες πριν την επίσκεψη του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας στην Άγκυρα, με σκοπό την επιτάχυνση των επαφών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. 

Με ανακοίνωσή του πάντως, πριν από την έκδοση της NAVTEX, το τουρκικό ΥΠΕΞ εξαπέλυσε βολές κατά της Ελλάδας και του Νίκου Δένδια με αφορμή συνέντευξη του Έλληνα ΥΠΕΞ.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή