Αυστηρό μήνυμα από Παρίσι: Η Αγκυρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Αυστηρό μήνυμα από Παρίσι: Η Αγκυρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντίδραση και της Γαλλίας προκάλεσε η νέα τουρκική Navteχ.

Εκπρόσωπος του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την ανηυσχία της γαλλικής κυβέρνησης για την νέα αποστολή του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Ορούτς Ρέις».

Η εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ Ανιές βον ντε Μιουλ δήλωσε: «Αναμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να αποστεί από νέες προκλήσεις και να επιδείξει απτές αποδείξεις της καλής θελήσεώς της».

Αναλυτικά, η εκπρόσωπος του ο ΥΠΕΞ ρωτήθηκε:

Ποια είναι η αντίδραση της Γαλλίας στην ανακοίνωση της Άγκυρας για την επικείμενη επιστροφή τουρκικού ερευνητικού σκάφους στην ανατολική Μεσόγειο, σε χωρικά ύδατα που διεκδικούνται από την Ελλάδα;

H απάντησή της ήταν η εξής: 

«Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την τουρκική ανακοίνωση περί νέας εξόρμησης του σεισμογραφικού σκάφους Oruç Reis στα ανοιχτά του Καστελόριζου και της Ρόδου. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1ης Οκτωβρίου απευθύναμε σαφές κάλεσμα στην Τουρκία να αποφύγει οιαδήποτε μονομερή ενέργεια ενάντια στα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Κρατών μελών της Ένωσης. Περιμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να αποφύγει νέες προκλήσεις και να δείξει έμπρακτα τη θέλησή της για διάλογο με καλή πίστη».

Νωρίτερα το Βερολίνο είχε διά του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης Στέφαν Ζάιμπερτ χαρακτηρίσει «ασύνετη» την κίνηση της Τουρκίας να ξεκινήσει ξανά έρευνες στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή