ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα στην Αγκυρα η ακύρωση της επίσκεψης Μάας

Μήνυμα στην Αγκυρα η ακύρωση της επίσκεψης Μάας

Στην ακύρωση της προγραμματισμένης επίσκεψής του στην τουρκική πρωτρεύουσα προχώρησε τελικά ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας λίγες ώρες μετά την απόφαση της Αγκυρας να αποστείλει εκ νέου το Ορούτς Ρέις για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Οι οριστικές ανακοινώσεις για το πρόγραμμα επίσκεψης του επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας έγιναν το μεσημέρι της Δευτέρας από την εκπρόσωπο του γερμανικού ΥΠΕΞ Μαρία Άντεμπαρ και σε αυτό περιλαμβάνεται τελικά μόνο η Αθήνα και η Λευκωσία, όχι όμως και η Αγκυρα.

Ερωτηθείσα (από την Deutsche Welle) στο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Τετάρτης για τους λόγους της ακύρωσης του ταξιδιού στην Τουρκία, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Άντεμπαρ, περιορίστηκε στη δήλωση ότι ο κ. Μάας αποφάσισε να ταξιδέψει μόνο στη Λευκωσία και την Αθήνα.

Πηγές στο Βερολίνο επισημαίνουν πάντως, σύμφωνα με το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ότι με τη στάση της Άγκυρας τις τελευταίες ημέρες, μια επίσκεψη του γερμανού υπουργού Εξωτερικών δεν θα είχε «κανένα νόημα». 

Το ταξίδι του Χάικο Μάας στις τρεις πρωτεύουσες δεν είχε μεν ανακοινωθεί επισήμως καθώς, κατά πάγια διπλωματική πρακτική, αυτό γίνεται όταν ολοκληρωθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες και από την πλευρά του επισκέπτη.

Ωστόσο τόσο οι ημερομηνίες όσο βεβαίως και το περιεχόμενο της επίσκεψης είχαν κλειδώσει, με το Βερολίνο να θέτει ως στόχο να πιέσει προς την κατεύθυνση ταχείας προώθησης του διαλόγου ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, τις οποίες πλέον η Αγκυρα ουσιαστικά τορπιλίζει  με την αποστολή του Ορούτς Ρέις εντός ελληνικής υφαλοκροπηπίδας.

Οι νέες τουρκικές προκλήσεις έχουν ήδη προκαλέσει τις αντιδράσεις τόσο της γερμανικής κυβέρνησης όσο και του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Από ελληνικής πλευράς, ήδη ο πρωθυπουργός έχει ενημερώσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX, που αφορά σε έρευνες νοτίως του Καστελλόριζου.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε στον κ. Μισέλ ότι θα θέσει στη σύνοδο Κορυφής της 15ης – 16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Άγκυρα να ανακαλέσει την απόφασή της, ενώ εκδόθηκε αντι-NAVTEX από ελληνικής πλευράς.

Τέλος, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε ότι στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα συζητηθούν «οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο την Ελλάδα και την Κύπρο».