ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βέμπερ: Η Τουρκία εκ νέου υπονομεύει τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης

vemper-i-toyrkia-ek-neoy-yponomeyei-tis-prospatheies-apoklimakosis-tis-entasis-561113908

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Παρέμβαση μέσω της «Κ» για το θέμα της νέας τουρκικής εκστρατείας αποσταθεροποίησης κάνει ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο κ. Βέμπερ, που επανειλημμένως στο παρελθόν έχει ζητήσει από την Ε.Ε. να τηρήσει μία πιο σθεναρή στάση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, δηλώνει: «Στέλνοντας ξανά στη θάλασσα το Ορούτς Ρέις, η Τουρκία εκ νέου υπονομεύει τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Αντιμέτωπη με τις μόνιμες προκλήσεις και επιθέσεις των οποίων έχουμε γίνει μάρτυρες το τελευταίο δίμηνο, η ελληνική κυβέρνηση έχει υπάρξει ιδιαίτερα εποικοδομητική και λογική στην προσέγγισή της. Είναι πλέον προφανές ότι ο Ερντογάν έκανε μία κίνηση αποκλιμάκωσης μόνο για να αποφύγει τις κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Για το λόγο αυτό, είναι επείγον το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο τέλος της εβδομάδας να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: καλέστε το Ορούτς Ρέις πίσω στο λιμάνι και αρχίστε τις συνομιλίες ή θα υποστείτε κυρώσεις».

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα, στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ζ. Μπορέλ, τόνισε ότι η νέα τουρκική Navtex «υπονομεύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη…αυξάνει τις εντάσεις» και πρέπει να ακυρωθεί. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη και την Παρασκευή θα εξετάσει το ζήτημα, είπε ο κ. Μπορέλ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι, παρά τη νέα κίνηση κλιμάκωσης, θα προχωρήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών. Η χθεσινή Navtex, πάντως, «δεν βοήθησε σε αυτό», είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.