Παιχνίδι για γερά νεύρα με το «Ορούτς Ρέις»

Παιχνίδι για γερά νεύρα με το «Ορούτς Ρέις»

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας συνεχίζει να πλέει το ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις», στην περιοχή που έχει δεσμευθεί στα νότια του Καστελλόριζου από την περασμένη εβδομάδα. Την Κυριακή έφθασε στο εγγύτερο σημείο (σ.σ. περίπου 14 ν.μ.) από το Καστελλόριζο και στη συνέχεια συνέχισε την πορεία του προς νοτιοδυτικά.

Όπως έχει γράψει η «K» εφόσον το «Ορούτς Ρέις» συνεχίσει αυτό το μοτίβο εντός της παράνομης Navtex, μοιραία κάποια στιγμή στα επόμενα 24ωρα θα προσεγγίσει και την περιοχή των 12 ν.μ. από το Καστελλόριζο, από όπου αρχίζει η περιοχή δυνητικής ελληνικής κυριαρχίας.

Την ίδια ώρα η Άγκυρα συνέχισε τις προκλήσεις της, εξαγγέλοντας νέα παράνομη περιοχή έρευνας και διάσωσης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Τον επίμαχο χάρτη ανήρτησε ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας Αντίλ Καραϊσμαΐλογλου, συνοδεύοντάς τον με το εξής μήνυμα: «Χαιρετίσματα στο Φατίχ, στο Γιαβούζ και στο Κανουνί. Στη Γαλάζια Πατρίδα μας, την περιοχή ερευνών και διάσωσης την επεκτείναμε με τρόπο που θα περιλαμβάνει και τις περιοχές όπου πραγματοποιούν εργασίες τα ερευνητικά μας πλοία. Καλορίζικο το νέο σχέδιο έρευνας και διάσωσης».

Η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην εξαγγελία, εκ μέρους της ‘Αγκυρας, της νέας παράνομης περιοχής έρευνας και διάσωσης, ήταν άμεση.

«Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο τουρκικών αυθαιρεσιών και παρανόμων διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνει το ΥΠΕΞ προσθέτοντας ότι οι τουρκικές ενέργειες «θα προσκρούσουν και πάλι στην διεθνή νομιμότητα με την οποία η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους κάποτε να συμφιλιωθεί».

Από την πλευρά του το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τις ελληνικές αιτιάσεις ως αβάσιμες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, «οι περιοχές έρευνας και διάσωσης δεν είναι περιοχές κυριαρχίας, αλλά τομείς υπηρεσίας. Από αυτή την άποψη, ο ισχυρισμός της Ελλάδας ότι αυτή η περιοχή, η οποία παραμένει έξω από τα χωρικά της ύδατα και αποσκοπεί απλώς στη διάσωση και προστασία της ανθρώπινης ζωής, αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας της, δεν συνάδει με το νόμο και την ανθρωπιστική προσέγγιση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή