ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι περιμένει η Αθήνα από την εκλογή Μπάιντεν

ti-perimenei-i-athina-apo-tin-eklogi-mpainten-561149455

Περαιτέρω βελτίωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και στήριξη των θέσεων της Αθήνας απέναντι στις προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας περιμένει η ελληνική κυβέρνηση μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ. 

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open o κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι το το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαμε δει μια πολύ καλή προσέγγιση των αμερικανικών θέσεων προς τις ελληνικές θέσεις. «Είχαν εγκαταλείψει την πολιτική των ίσων αποστάσεων και της ουδετερότητας έναντι της Τουρκίας. Πιστεύουμε τώρα ότι με τη νέα διοίκηση υπό τον πρόεδρο Μπάιντεν οι σχέσεις μας θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο». τόνισε. 

Όπως είπε ο πρωθυπουργός είχε συναντήσει ήδη, εδώ και χρόνια, τον κ. Μπάιντεν και είχε αναπτύξει διαύλους επικοινωνίας, οι οποίοι θα είναι πολύ χρήσιμοι μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Αναφερόμενος στην Τουρκία ο κ. Πέτσας εκτίμησε πως όταν υπάρχει ένα μεσοδιάστημα ανάμεσα στην προηγούμενη και στη νέα διοίκηση, υπάρχουν πειρασμοί σε διάφορους που θέλουν να έχουν αποσταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή μας. «Είμαστε σε εγρήγορση» υπογράμμισε, αφού ήδη οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας κατά το προηγούμενο διάστημα έχουν δημιουργήσει μεγάλη ένταση στην περιοχή.

Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι τελικά θα πρυτανεύσει η λογική και θα έχουμε μία ομαλή εξέλιξη στο επόμενο χρονικό διάστημα. «Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», διαβεβαίωσε ο κυβερνητικσεός εκπρόσωπος.

Η πρώτη αντίδραση της Άγκυρας στην εκλογή Μπάιντεν

Έτοιμη να συνεχίσει να συνεργάζεται με την αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε εν τω μεταξύ και η Άγκυρα δια στόματος του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 7, ο Οκτάι επεσήμανε ότι αν και η φιλία μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Αμερικανού Ντόναλντ Τραμπ συνέβαλε στη διευθέτηση αρκετών ζητημάτων, οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον θα λειτουργούν όπως πριν.

Το μήνυμα Δένδια σε Τσαβούσογλου 

Σήμερα πραγματοποιήθηκε και τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον Νίκο Δένδια και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με πρωτοβουλία του δεύτερου. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη θέση της Αθήνας ότι όσο συνεχίζονται οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, δεν υπάρχει περιθώριο για διάλογο.