ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Politico: Σχέδιο για μπλόκο στα τουρκικά ερευνητικά πλοία

Politico: Σχέδιο για μπλόκο στα τουρκικά ερευνητικά πλοία

Το ενδεχόμενο να μπλοκάρει την πρόσβαση τουρκικών σκαφών που εμπλέκονται σε έρευνες, σε ευρωπαϊκούς λιμένες και υπηρεσίες θα εξετάσει μεταξύ άλλων η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης, σύμφωνα με κορυφαίο διπλωμάτη τον οποίο επικαλείται το Politico.

Κατά την ίδια πηγή στο προσχέδιο της απόφασης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν την προετοιμασία πρόσθετων κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας εξαιτίας των ερευνητικών δραστηριοτήτων που έχει αναπτύξει στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Οι μονομερείς και προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα, συμπεριλαμβανομένης της κυπριακής ΑΟΖ», αναφέρει το προσχέδιο σύμφωνα με το Politico.

Έτσι, σε μία κίνηση που θα αποσκοπεί να αυξήσει την πίεση στην Αγκυρα για να σταματήσει τις γεωτρήσεις, η απόφαση θα καλεί το Συμβούλιο για να προετοιμάσει επιπρόσθετες λίστες για επιβολή κυρώσεων σε Τούρκους αξιωματούχους σε αναφορά με τη συγκεκριμένη ερευνητική δραστηριότητα. Τον περασμένο μήνα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επεξέτεινε για ένα χρόνο τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί εναντίον δύο ατόμων.  

To προσχέδιο ανοίγει επίσης τον δρόμο για ευρύτερα μέτρα αποτροπής, καθώς καλεί το Συμβούλιο «εάν χρειαστεί να εργασθεί προς διεύρυνση του σκεπτικού της απόφασης».

Σύμφωνα με κορυφαίο ευρωπαίο αξιωματούχο, μία πιθανή επιλογή είναι να καταστούν λιμάνια και υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μη προσβάσιμες σε τουρκικά πλοία που εμπλέκονται σε έρευνες.

Βάσει του προσχεδίου, η απόφαση θα σημειώνει πάντως την απόσυρση του τουρκικού πλοίου Oruc Reis από τις σεισμικές δραστηριότητές του, προσθέτοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πιστεύει ότι αυτό θα διατηρηθεί έτσι ώστε να «επιτρέψει την έγκαιρη επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Το προσχέδιο, που συζητήθηκε από τους πρέσβεις της ΕΕ στο Συμβούλιο, την Τετάρτη, μπορεί βεβαίως να αλλάξει σημειώνει Ευρωπαίος διπλωμάτης. Αλλά ξεκινώντας τη διαδικασία για νέες κυρώσεις, η πρόθεση είναι να δοθεί μια ευκαιρία και σε άλλες επιλογές να λειτουργήσουν,  αναφέρει τρίτος διπλωμάτης. «Είναι επίσης ένας τρόπος να κερδίσουμε λίγο χρόνο, να δώσουμε στη διπλωματία περισσότερο χώρο» είπε.

Προς τον σκοπό αυτό, το προσχέδιο τονίζει ότι «η προσφορά για μια θετική ατζέντα ΕΕ – Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι, εάν η Τουρκία επιθυμεί να προωθήσει μια πραγματική εταιρική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη – μέλη της», μία αναφορά που παραπέμπει για παράδειγμα στον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής Ενωσης Ε.Ε. – Τουρκίας.

«Η ΕΕ είναι επίσης πρόθυμη να συνεχίσει να παρέχει οικονομική βοήθεια για την φιλοξενία Σύρων προσφύγων στην Τουρκία», σύμφωνα με το κείμενο.

Η ατζέντα της Συνόδου

Το τουρκικό ζήττημα θα συζητηθεί στο δείπνο των ηγετών. Συγκεκριμένα, στην επιστολή πρόσκλησης που απέστειλε στους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ο κ. Μισέλ αναφέρει:

«Στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτής της εβδομάδας θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε πολλά σημαντικά ζητήματα. Θα ξεκινήσουμε με την παραδοσιακή ανταλλαγή απόψεών μας με τον Πρόεδρο Σασόλι».

«Όσον αφορά την πανδημία COVID-19, χαιρετίζουμε τις θετικές εξελίξεις στα εμβόλια. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η πανδημία έχει τελειώσει. Μπορούμε τώρα να εντείνουμε τις προετοιμασίες μας για την ανάπτυξη και διανομή εμβολίων. Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για συντονισμό στις δοκιμές και την άρση των περιορισμών, ακόμη και για τα ταξίδια, όταν το επιτρέπει η επιδημιολογική κατάσταση”, επισημαίνει.

«Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να βρούμε μια συμφωνία για ένα κοινό πακέτο που θα επιτρέπει την ταχεία εφαρμογή τόσο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, όσο και του ταμείου ανάκαμψης», σημειώνει.

«Η απογευματινή μας συνεδρία θα είναι αφιερωμένη στην αλλαγή του κλίματος. Μία συμφωνία για έναν ενισχυμένο στόχο μείωσης εκπομπών τουλάχιστον 55% έως το 2030 βρίσκεται εντός της ατζέντας μας. Η εργασία για τον καλύτερο τρόπο για να φτάσουμε σε αυτόν τον φιλόδοξο στόχο βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτό θα ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα και θα στηρίξει τον ισχυρισμό μας ότι διαδραματίζουμε ηγετικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε.

«Κατά τη διάρκεια του δείπνου, θα ήθελα να εξετάσουμε τη σημαντική διεθνή ατζέντα μας. Μετά τις εκλογές, οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ θα εισέλθουν σε μια νέα φάση και πρέπει να θέσουμε τη βάση για μια ισχυρή και ισότιμη εταιρική σχέση. Όπως συμφωνήθηκε τον Οκτώβριο, θα επιστρέψουμε επίσης στις σχέσεις με την Τουρκία», τόνισε.

«Την Παρασκευή το πρωί, θα απευθυνθούμε στη Νότια Γειτονιά. Είναι μια βασική περιοχή για τα στρατηγικά μας συμφέροντα και πρέπει να εξετάσουμε πώς να την αναβιώσουμε και να της προσφέρουμε μια νέα διάσταση», σημείωσε.

«Στη συνέχεια θα στραφούμε στην ασφάλειά μας. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων εβδομάδων ενίσχυσαν μόνο την αποφασιστικότητά μας να συνεργαστούμε ενάντια στην τρομοκρατία, τη ριζοσπαστικοποίηση και τον βίαιο εξτρεμισμό. Θα επικεντρωθούμε ιδιαίτερα σε επιχειρησιακά μέτρα που ενισχύουν περαιτέρω τη συνεργασία μας», αναφέρει στην επιστολή.

«Όσον αφορά τις σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με βάση την κοινή εντολή μας. Δεν είναι πρόθεση να προγραμματιστεί συζήτηση επί του θέματος. Η Πρόεδρος της Κομισιόν θα μας ενημερώσει σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση», κατέληξε.