Δυστοκία στη Σύνοδο για τις κυρώσεις

Δυστοκία στη Σύνοδο για τις κυρώσεις

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρίτο προσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας είχε τεθεί στο τραπέζι των διαβουλεύσεων της Συνόδου αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Σύμφωνα με διπλωμάτες που έχουν γνώση του θέματος και τους οποίους επικαλείται το Politico, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει νωρίτερα σε παρέμβασή του πως «είναι τουλάχιστον παράδοξο ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ένα μέλος του ΝΑΤΟ, και η Ευρώπη έχει βαλτώσει σε “αν” και σε “αλλά”». 

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με το Politico, Έλληνας αξιωματούχος, δήλωσε ότι τα πράγματα δεν φαίνονται «πολλά υποσχόμενα» και ότι «δεν υπάρχει ομοφωνία». 

Σύμφωνα με διπλωμάτη της Ε.Ε., πριν από το διάλειμμα, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, η Δανία και η Αυστρία αναφέρθηκαν στην Τουρκία, ενώ η Κύπρος μίλησε δύο φορές.

«Φαίνεται πράγματι να υπάρχει μεγάλη διάσταση στις θέσεις επί του ζητήματος», σημείωσε ο διπλωμάτης.

Δεν υιοθετούν όμως όλες αυτές οι χώρες την ίδια σκληρή γραμμή απέναντι στην Τουρκία καθώς η Βιέννη, για παράδειγμα, είναι ικανοποιημένη με το παρόν προσχέδιο, ανέφερε ένας άλλος διπλωμάτης.

Όπως σημειώνει το Politico, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται υπό ολοένα και μεγαλύτερη πίεση σε εγχώριο επίπεδο, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τον καλούν να απορρίψει το προσχέδιο για την Τουρκία και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Αλέξη Τσίπρα, να αφήνει να εννοηθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να ασκήσει το δικαίωμά του για βέτο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να αποτελέσει έναν ισχυρό διεθνή παίκτη παρά μόνο αν προστατεύει τα κράτη – μέλη της και αν διαπραγματευτεί αποτελεσματικά με μια σημαντική γείτονα χώρα, η οποία επιδιώκει να ενταχθεί σε αυτήν», αναφέρει ο κ. Τσίπρας σε ανάρτησή του στο Facebook.

«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προστατεύσει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας με κάθε διπλωματικό μέσο που διαθέτει».

Μετά τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αποφάσισε να διακοπεί η συζήτηση για το κλίμα για να προηγηθούν τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Νωρίτερα, δύο διπλωμάτες ανέφεραν στο Politco ότι και το νέο σχέδιο συμπερασμάτων για την Τουρκία δεν ικανοποίησε Ελλάδα και Κύπρο.

Ετσι, το κείμενο συζητείται πλέον σε επίπεδο ηγετών. 

Διαβάστε ακόμη: E.E.: Συμφωνία για νέα παράταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Σύμφωνα, με την ίδια πηγή, στη νέα εκδοχή του προσχεδίου, η οποία κατατέθηκε νωρίτερα σήμερα το πρωί και έχει περιέλθει σε γνώση του ιστότοπου, διατυπώνεται η «πρόσκληση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» να εγκρίνει επιπρόσθετη λίστα κυρώσεων για τις «μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» και καλεί τον Ζοζέπ Μπορέλ, τον κορυφαίο διπλωμάτη της ΕΕ, «να υποβάλει έκθεση σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση» συμπεριλαμβανομένης της «επέκτασης του πεδίου» των κυρώσεων «το αργότερο στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου 2021».

Οι αλλαγές σε σύγκριση με το προσχέδιο που κυκλοφόρησε χθες είναι ελάχιστες.

Οι δύο διπλωμάτες λένε ότι, για την Ελλάδα και την Κύπρο, η αναφορά στον Μάρτιο είναι πάρα πολύ μακριά δεδομένου ότι θα ήθελαν να δουν ταχύτερη και ισχυρότερη δέσμευση εκ μέρους της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τρίτο διπλωμάτη, η Ελλάδα έριξε επίσης την ιδέα μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής τον Φεβρουάριο για το ζήτημα της Τουρκίας. 

Ωστόσο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό αυτή την ιδέα: «Προς το παρόν δεν βλέπω ανάγκη για κάτι τέτοιο».

Τα κράτη – μέλη συμφωνούν ότι κάτι πρέπει να γίνει «αλλά η διαφωνία έγκειται σε αυτό το κάτι», σχολίασε ο διπλωμάτης. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Politico, στο δείπνο κατά τη διάρκεια του οποίου συζητείται το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, θα βρίσκεται η πρωινή εκδοχή του προσχεδίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή