Κύπρος – ΗΑΕ υπέγραψαν μνημόνιο αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας

Κύπρος – ΗΑΕ υπέγραψαν μνημόνιο αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας

1' 3" χρόνος ανάγνωσης

Μνημόνιο αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα οι υπουργοί Άμυνας Κύπρου και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Το μνημόνιο προβλέπει τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και τη διεξαγωγή διαβουλεύσεων, προωθώντας την επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΑΕ.

Πρόκειται για το πρώτο μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της ‘Αμυνας και Ασφάλειας που έχει υπογραφεί μεταξύ Κύπρου και ΗΑΕ και αντανακλά τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών.

Θα ακολουθήσει ο καταρτισμός προγράμματος διμερούς αμυντικής συνεργασίας που θα περιλαμβάνει κοινές δράσεις, ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών.

Η υπογραφή του μνημονίου πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν για κατ’ ιδίαν συνάντηση όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες με την πανδημία του κορονοϊού.

Ο Κύπριος υπουργός ‘Αμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης δήλωσε «Επιθυμία και φιλοδοξία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η καθιέρωση μιας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο κρατών.»

Επίσης, ανέφερε ότι  η πρόσφατη μεγάλης κλίμακας κοινή άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή δυνάμεων από Αίγυπτο, Κύπρο, Ελλάδα, Γαλλία και ΗΑΕ αποτελεί απτή απόδειξη για τις μελλοντικές προοπτικές της συνεργασίας που τίθεται σε ισχύ με την υπογραφή του μνημονίου.

Κλείνοντας, χαρακτήρισε το μνημόνιο ως την αφετηρία για την ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμης, διαρκούς, ισχυρής και στρατηγικής σχέσης μεταξύ των αντίστοιχων υπουργείων και ενόπλων δυνάμεων.