Τσαβούσογλου: Στις διερευνητικές θα τεθούν όλα τα ζητήματα των διαφωνιών

Τσαβούσογλου: Στις διερευνητικές θα τεθούν όλα τα ζητήματα των διαφωνιών

«Όχι μόνο οι θαλάσσιες περιοχές ευθύνης»

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την άποψη πως στις διερευνητικές θα τεθούν όλα τα ζητήματα που απασχολούν Ελλάδα και Τουρκία επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως «στις διερευνητικές επαφές θα συζητήσουμε όσα συζητήσαμε στις 60 συναντήσεις. Αν εκείνοι μας πουν “εμείς δεν θέλουμε να συζητήσουμε αυτά τα θέματα”, τότε δεν έχουν κανένα νόημα οι διερευνητικές επαφές. Στα πλαίσια αυτά δεν υπάρχει μόνο το θέμα των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης»

Ο Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού επιστροφής από το Πακιστάν, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη, συνομίλησε με τους Τούρκους δημοσιογράφους και τόνισε πως «αν μας προτείνουν να κάνουμε ξεχωριστές συζητήσεις για τις τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης τότε θα τους απαντήσουμε ως “ναι” η “όχι”. Εμείς από την αρχή είπαμε πως είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε δίχως προϋποθέσεις και να συζητήσουμε όλα τα θέματα. Στις διερευνητικές επαφές εντάσσονται όλα τα θέματα των διαφωνιών».

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη, τόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν, όσο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις συναντήσεις τους με τους πρέσβεις της Ε.Ε. στην Αγκυρα, αφού ανακοίνωσαν με ικανοποίηση την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα στις 25 Ιανουαρίου, κατηγόρησαν την Αθήνα για προκλητικές ενέργειες.

Παράλληλα, απείλησαν με το ενδεχόμενο επανεμφάνισης του «Ορούτς Ρέις» στην Ανατολική Μεσόγειο, σε περίπτωση που η Ε.Ε. τηρήσει σκληρή στάση απέναντι στην Αγκυρα. Λίγες ώρες μετά, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας «Ανατολή» δημοσίευσε τα θέματα που θέλει να συζητήσει η Αγκυρα με την Ελλάδα και περιλαμβάνει από την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μέχρι και περιοχές έρευνας και διάσωσης.

Διαβάστε επίσης:

Ν. Δένδιας: Αδιαπραγμάτευτο δικαίωμά μας η επέκταση των χωρικών υδάτων σε 12 μίλια

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή