ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Τουρκία συνδέει τις διερευνητικές με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Η Τουρκία συνδέει τις διερευνητικές με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Σφοδρή επίθεση στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, εξαπολύει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του κ.κ. Ιερώνυμου για το Ισλάμ, με την Άγκυρα να κάνει λόγο για υπονόμευση των διερευνητικών.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ τονίζει πως «καταδικάζει έντονα τις αλαζονικές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου κατά του Ισλάμ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης.

Όπως αναφέρει: «Το Ισλάμ είναι μια θρησκεία ειρήνης βασισμένη στην κατανόηση της ανοχής και της συμπόνιας που διασφαλίζει τη συνύπαρξη διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών. Υπό τις συνθήκες πανδημίας σε ολόκληρο τον κόσμο και ενώ όλοι πρέπει να αγωνιστούν για την ανάπτυξη ενός περιβάλλοντος αμοιβαίου σεβασμού και ανοχής, η δυσφήμιση της ιερής θρησκείας μας είναι λυπηρή»

Παράλληλα, σημειώνεται πως «οι θρησκευτικοί ηγέτες πρέπει να υπηρετούν την ειρήνη και να μην δηλητηριάζουν τις κοινωνίες με τέτοιες αβάσιμες δηλώσεις».

«Αυτές οι προκλητικές εκφράσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, που υποκινούν σε εχθρότητα και βία κατά του Ισλάμ, δείχνουν επίσης το τρομακτικό επίπεδο που έχει φτάσει η ισλαμοφοβία. Τέτοιες κακοήθεις ιδέες ευθύνονται επίσης για την αύξηση του ρατσισμού, της ισλαμοφοβίας και της ξενοφοβίας στην Ευρώπη. Το γεγονός ότι μια τέτοια δήλωση έγινε σε μια στιγμή που γίνονται οι προετοιμασίες για τις διερευνητικές συνομιλίες έχει επίσης νόημα και είναι ένα ατυχές βήμα προς την υπονόμευση της διαδικασίας», καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας.

Υπενθυμίζεται πως μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open για τον καταλυτικό ρόλο της Εκκλησίας και τη συμβολή της στην Επανάσταση του 1821, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «το Ισλάμ, οι πολίτες του, δεν είναι θρησκεία αλλά πολιτικό κόμμα και είναι οι άνθρωποι του πολέμου. Είναι οι άνθρωποι της εξαπλώσεως, αυτό είναι χαρακτηριστικό του Ισλάμ».

«Με όλα όσα είπε για το Ισλάμ ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, στο πλαίσιο πρόσφατης τηλεοπτικής συνέντευξής του για την προσφορά της Εκκλησίας μας στην Επανάσταση του 1821, δεν εννοούσε τίποτε περισσότερο από τη διαστροφή της ίδιας της μουσουλμανικής θρησκείας από μία δράκα ακραίων φονταμενταλιστών, που σπέρνουν τον τρόμο και τον θάνατο σε όλη την Οικουμένη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Εν συνεχεία, τόνισε ότι «σε αυτά ακριβώς τα πρόσωπα αναφερόταν ο Αρχιεπίσκοπος, πρόσωπα που εργαλειοποιούν το Ισλάμ και το μετατρέπουν σε φονικό όπλο κατά όλων όσοι έχουν διαφορετική άποψη από αυτούς, “απίστων”, αλλά ακόμη και πιστών».

Τέλος, στην ανακοίνωση επεσήμανε ότι «τόσο ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος όσο και όλοι οι μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος σέβονται έμπρακτα όλες τις γνωστές θρησκείες και αντιμετωπίζουν όλους τους πιστούς τους με τη χριστιανική αγάπη και αλληλεγγύη, που δεν γνωρίζει διακρίσεις, μέσα από όλες τις δράσεις και πρωτοβουλίες τους, ιδιαίτερα στον κοινωνικό και στον φιλανθρωπικό τομέα. Περαιτέρω, το παράδειγμα της ειρηνικής και αρμονικής συνύπαρξης και συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη μας επιβεβαιώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο του λόγου το αληθές».