Λαβρόφ: Δικαίωμα κάθε κράτους η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια

Λαβρόφ: Δικαίωμα κάθε κράτους η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απολύτως νόμιμη χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ την απόφαση της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο, επικαλούμενος τη Σύμβαση του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Όπως είπε, σε συνέντευξή του στο Open, «άλλο πράγμα όταν τα χωρικά ύδατα που καθορίζει ένα κράτος έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα ενός γειτονικού κράτους», ενώ σημείωσε ότι «είναι απαραίτητο να αναζητηθούν λύσεις μέσω διαλόγου και ισορροπίας συμφερόντων».

Ο κ. Λαβρόφ, ανέφερε δεν είναι τόσο ότι η Ρωσία αναγνώρισετα 12 ν.μ., αλλά ότι αυτό προκύπτει από την γενικής ισχύος Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. «Είναι μια Συνθήκη, την οποία όλοι υπογράψαμε, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ορίζει ότι κάθε κράτος έχει δικαίωμα να ανακηρύξει το εύρος των χωρικών του υδάτων έως τα 12 μίλια. Και όταν η Ελλάδα το ανακοίνωσε αυτό, είπαμε ακριβώς ότι τώρα μόλις διατύπωσα. Ότι είναι μια απολύτως νόμιμη απόφαση. Άλλη υπόθεση όταν τα χωρικά ύδατα, που ανακηρύχθηκαν από ένα κράτος έρχονται σε αντιπαράθεση με τα συμφέροντα ενός γειτονικού κράτους», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Εάν προσδιοριστεί ότι αυτά τα συμφέροντα είναι νόμιμα από την άποψη της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας, τότε είναι απαραίτητο να αναζητηθεί λύση μέσω του διαλόγου και της ισορροπίας των συμφερόντων. Και δραστήρια καλούμε όλα τα προβλήματα, που συνδέονται με τις ΑΟΖ και της Ελλάδας και της Κύπρου να επιλυθούν μέσω του διαλόγου», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε σε πιθανή συνάντηση των Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επισημαίνοντας ότι «αυτό είναι πολύ ορθό πλαίσιο, εντός του οποίου πρέπει να συζητώνται και να επιλύονται παρόμοια ζητήματα. Και φυσικά κανείς δεν επιθυμεί οποιεσδήποτε βίαιες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Σε ό,τι αφορά εμάς, τη Ρωσία, εάν μπορούμε σε κάτι να είμαστε ωφέλιμοι, εάν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις καλές μας σχέσεις με τις εμπλεκόμενες σ’ αυτές τις διαφωνίες χώρες, θα είμαστε έτοιμοι, θα το επαναλάβω, εάν τέτοιο αίτημα υπάρξει», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή