Υπ. Άμυνας: Ανεδαφικός ο ισχυρισμός της Άγκυρας – Καμία παρενόχληση του Τσεσμέ

Υπ. Άμυνας: Ανεδαφικός ο ισχυρισμός της Άγκυρας – Καμία παρενόχληση του Τσεσμέ

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα απάντηση στους τουρκικούς ισχυρισμούς περί δήθεν παρενόχλησης του σκάφους «Τσεσμέ» από ελληνικά αεροσκάφη δίνουν πηγές του ΓΕΕΘΑ.

Όπως εξηγούν πηγές του επιτελείου στην ευρύτερη περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου διεξήχθη άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας.

Για την  άσκηση είχε εκδοθεί ΝΟΤΑΜ στις 9 Φεβρουαρίου 2021, δηλαδή πέντε ημέρες πριν από την ημέρα έκδοσης της παράτυπης τουρκικής NAVTEX.

Στην άσκηση συμμετείχαν 29 αεροσκάφη.

Αυτά, κατά, τις ίδιες πηγές απογειώθηκαν γύρω στις 1.30 το μεσημέρι και ολοκλήρωσαν τη δραστηριότητά τους στις  14:40.

Σημειώνεται, όπως αναφέρουν οι πηγές, ότι τα ελληνικά αεροσκάφη δεν έφεραν CHAFF ή FLARES (πρόκειται για πυροτεχνικά φυσίγγια που μοιάζουν με φωτοβολίδες, τα λεγόμενα αντίμετρα).

Οσον αφορά το σημείο διεξαγωγής της άσκησης, οι πηγές αναφέρουν ότι αυτή διεξήχθη μεταξύ Αγ. Ευστρατίου – Κυρά Παναγιάς και νότια μέχρι τα Ψαρά ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης το τουρκικό σκάφος «Τσεσμέ» έπλεε στη βόρεια πλευρά της περιοχής του δυτικά της. Λήμνου.

Το πλησιέστερο ίχνος ελληνικού αεροσκάφους από το τουρκικό πλοίο απείχε 10 ναυτικά μίλια και το ύψος πτήσης του ήταν 19.000 πόδια.

«Ως εκ τούτου», καταλήγει η ενημέρωση «οι ισχυρισμοί των τουρκικών μέσων δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Συντονισμένη προαπαγάνδα

Επικαλούμενα πληροφορίες από το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εκτεταμένα ρεπορτάζ –η ειδηση φιλοξενείται ως πρώτο θέμα στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Αnadolu-  ότι τέσσερα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 πέταξαν πάνω από το «Τσεσμέ», το οποίο τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στην περιοχή της NAVTEX που έχει εκδώσει η Τουρκία, στο Αιγαίο πέλαγος, σε διεθνή ύδατα. 

Κατά τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ακολούθησε αερομαχία ελληνικών – τουρκικών μαχητικών.

Σε δήλωσή του μάλιστα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ανέφερε πως «δυστυχώς είναι μια από τις συχνές παρενοχλήσεις της Ελλάδας. Εμείς έχουμε δικούς μας κανόνες. Απαντήσαμε με τον κατάλληλο τρόπο στο πλαίσιο αυτών των κανόνων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή