Συνάντηση και με Ερντογάν θα έχει ο Ν. Δένδιας

Συνάντηση και με Ερντογάν θα έχει ο Ν. Δένδιας

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση και με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, όπως γνωστοποίησε το βράδυ της Τετάρτης το Υπουργείο Εξωτερικών.

Η συνάντηση θα λάβει στις 15.00 ώρα Ελλάδας, ενώ βάσει του αρχικού προγραμματισμού, οι δηλώσεις των κ. Δένδια – Τσαβούσογλου θα ξεκινήσουν στις 7 το απόγευμα.

Τον κ. Δένδια θα συνοδεύσει στην Αγκυρα και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, παρουσία που υποδηλώνει ότι οι δύο πλευρές θα επιχειρήσουν να αναθερμάνουν και κάποιες παλιότερες συζητήσεις σχετικά με τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.

Σε κάθε περίπτωση και παρά την «αναβάθμιση» της τελευταίας στιγμής του ευρύτερου πλαισίου της συνάντησης, η ελληνική πλευρά κρατά, συνειδητά, χαμηλά τις προσδοκίες, αναμένοντας την αναπαραγωγή ορισμένων σταθερών απόψεων εκ μέρους της Αγκυρας. Η συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου είναι επίσης σημαντική και ενόψει της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό στο τέλος του μηνός.

Ωστόσο, λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση της συνάντησης Ερντογάν – Δένδια, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε προχωρήσει σε νέες, υψηλών τόνων δηλώσεις «προαναγγέλλοντας» σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου.

«Εμείς στην ανατολική Μεσόγειο το μεγάλο μας άλμα το κάναμε με τη συμφωνία που κάναμε με τη Λιβύη. Η Τουρκία με το θέμα της Λιβύης, έδειξε την αποφασιστικότητα της και στο ζήτημα των σεισμικών ερευνών και στο θέμα των γεωτρήσεων. Εμείς εκεί μπορούμε να κάνουμε και σεισμογραφικές έρευνες και γεωτρήσεις. Η Ελλάδα ενοχλήθηκε διότι δεν διαθέτει τέτοια πλοία. Όμως η Ελλάδα δεν έχει και δικαιώματα στην περιοχή όπως έχουμε εμείς», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε τηλεοπτική του συνομιλία με νέους της χώρας του.

Αναλόγως εμπρηστικές ήταν και οι τοποθετήσεις τους στο ζήτημα της Κύπρου.

Υποστήριξε πως η Άγκυρα έχει δείξει καλή θέληση και έχει αποσύρει τα πλοία της για συντήρηση, όμως πρόσθεσε πως «είπαμε και κάτι ακόμα, στην Κύπρο δεν θα επιτρέψουμε να σφετεριστούν τα δικαιώματα της βόρειας Κύπρου. Αν χρειαστεί θα επέμβουμε. Τα πλοία μας αυτή τη στιγμή είναι έτοιμα να πλεύσουν. Αν χρειαστούν να γίνουν βήματα, θα τα κάνουν. Εμείς δεν αποφεύγουμε τις συνομιλίες,αρκεί να ξέρουν πως πρέπει να σέβονται την Τουρκία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή