ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόκληση Σοϊλού με κατηγορίες κατά της Ελλάδας

Πρόκληση Σοϊλού με κατηγορίες κατά της Ελλάδας

Σε προκλητικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας της Ελλάδας επιχειρούν να ρίξουν βενζίνη και να κάψουν ανθρώπους, Αυτή είναι σφαγή υπό την επίβλεψη της Ευρώπης», τόνισε χαρακτηρριστικά.

Και πρόσθεσε: «Όσο η Ευρώπη συνεχίζει να κακομαθαίνει την Ελλάδα και συνεχίζει να σιωπά θα γραφτεί στην ιστορία ως ο ηθικός αυτουργός αυτού του κακού».

Πρόκληση Σοϊλού με κατηγορίες κατά της Ελλάδας-1

Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Δένδια

Σε αντίθεση με τους συνεργάτες του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαμήλωσε τους τόνους για το ζήτημα της δημόσιας κόντρας του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οπως υποστήριξε, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν μπορούσε να μην απαντήσει σε όσα δήλωσε ο Ελληνας ομόλογός του, ενώ τόνισε πως ο κ. Τσαβούσογλου «έβαλε στη θέση του τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας».

Ο Τούρκος πρόεδρος, στην ίδια γραμμή με τον υπουργό του, έθεσε ζήτημα εκλογής των μουφτήδων της μειονότητας στη Θράκη.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Ερντογάν δήλωσε για τον κ. Δένδια πως «πριν συναντηθεί με τον υπουργό μας, εγώ τον υποδέχθηκα. Συνομιλήσαμε. Στη συνάντηση είχαμε ένα καλό κλίμα. Ομως ο υπουργός μας, έπειτα από αυτή τη συμπεριφορά και τη στάση του Δένδια, τον έβαλε στη θέση του. Δεν μπορούσε να είναι πιο ήπιος, διαφορετικά αυτό δεν θα ταίριαζε σε εμάς ως χώρα και ως λαό. Αυτό εμείς δεν το βρίσκουμε σωστό. Να υπάρχει μια αρμονική διαδικασία και από την άλλη, όπως το είπα και στον ίδιο, να μη βάλουμε τρίτους μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως την Ε.Ε. ή άλλους. Εμείς ως γειτονικές χώρες και ιστορικά έχουμε διαφορετική προσέγγιση, είμαστε χώρες που έχουμε καλές σχέσεις». [Διαβάστε]

Πρόκληση Σοϊλού με κατηγορίες κατά της Ελλάδας-2

Βολές Τσαβούσογλου από τα Κατεχόμενα

O Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ στα Κατεχόμενα, αναφέρθηκε στην έντονη λογομαχία που είχε με τον Ελληνα ομόλογό του προχθές στην Αγκυρα, υποστηρίζοντας ότι «ξεπέρασε τα όρια».

«Ο κ. Δένδιας», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Τσαβούσογλου, «είχε ζητήσει να αποφύγουμε τις επιθετικές δηλώσεις. Κι εγώ αυτό έκανα. Ο Δένδιας με εξωπραγματικούς ισχυρισμούς άρχισε να κατηγορεί τη χώρα μου. Αυτό δεν είναι δυνατόν να το αποδεχθούμε. Ηταν αντιφατικές δηλώσεις, ξεπέρασε τα όρια. Είπε πράγματα που δεν θα έπρεπε να έχει πει και πήρε την ανάλογη απάντηση εκ μέρους της χώρας μου».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε πως «δεν υπάρχει άλλη χώρα που να απαιτεί 10 μίλια εναέριο χώρο και 6 μίλια χωρικά ύδατα. Μόνο η Ελλάδα μιλάει για παραβιάσεις όταν τα αεροσκάφη μας πετούν εκεί». Στο ζήτημα της Ανατ. Μεσογείου, ανέφερε πως αυτό δεν αφορά την Ε.Ε. και δήλωσε πως «στο μέτωπο διαπίστωσαν πως η υποστήριξη της Ε.Ε. δεν λέει τίποτα. Εμείς τον χάρτη της Σεβίλλης τον κάναμε κουρελόχαρτο».


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δένδιας-Τσαβούσογλου: Τι οδήγησε στη σύγκρουση

Τσαβούσογλου: Διαχωρισμός των ελληνοτουρκικών από τις σχέσεις με Ε.Ε.

Δένδιας-Τσαβούσογλου: Έκπληξη διπλωματών και δημοσιογράφων από την τροπή της συνέντευξης

Τα τουρκικά ΜΜΕ για το «μπρα ντε φερ» Δένδια – Τσαβούσογλου

Bloomberg για Δένδια-Τσαβούσογλου: Η συνάντηση με στόχο τη συμφιλίωση πήρε δραματική τροπή

Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Δένδια, αλλά χαμηλώνει τους τόνους

Βολές Τσαβούσογλου από τα Κατεχόμενα