Πενταμερής: Καμία λύση εκτός πλαισίου ΟΗΕ διαμηνύουν Γκουτέρες, Λονδίνο
Κυπριακό

Πενταμερής: Καμία λύση εκτός πλαισίου ΟΗΕ διαμηνύουν Γκουτέρες, Λονδίνο

1' 36" χρόνος ανάγνωσης

Κατά της λύσης δύο κρατών, που εκβιαστικά προκρίνει η τουρκοκυπριακή πλευρά, τάσσονται ΟΗΕ και Βρετανία, με τον γ.γ. του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες να διαμηνύει -σύμφωνα με πληροφροίες – στον Ερσίν Τατάρ πως το Συμβούλιο Ασφαλείας, η διεθνής κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν πρόκειται να αποδεχτούν ποτέ τέτοια λύση.

Διαβάστε ακόμη: Διπλωματικές πηγές για Πενταμερή: Πλήρης συντονισμός με την κυπριακή πλευρά

Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΞ, ο Έλληνας υπουργός Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ, εξέφρασε την επιθυμία της Ελλάδας να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, εντός του γνωστού πλαισίου. 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι η χώρα μας θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό του για την επίτευξη της προοπτικής αυτής, δεδομένης της στάσης τόσο της τουρκικής πλευράς και της τουρκο-κυπριακής κοινότητας, ενώ διαβεβαίωσε τον γ.γ. για την εποικοδομητική στάση της Ελλάδας, μέσα στο πλαίσιο των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπογράμμισε στον Πορτογάλο συνομιλητή του την ανάγκη, η όποια λύση βρεθεί στο ανωτέρω πλαίσιο, να λαμβάνει υπόψη την ιδιότητα της Κύπρου, ως Κράτους-Μέλους της ΕΕ, καθώς και την ανάγκη να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία της Ένωσης, ειδικά όσον αφορά το ζήτημα της αυτονομίας της στην διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Κατά τη συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών, παρατήρησε ότι η προσήλωση της Μεγάλης Βρετανίας στο πλαίσιο λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως αυτή εκφράστηκε νωρίτερα σήμερα από τον Βρετανό ΥΠΕΞ στην ολομέλεια είναι θετική, καθώς υποδηλώνει, για μια ακόμα φορά, ότι η συντριπτική πλειοψηφία της Διεθνούς Κοινότητας θεωρεί επιβεβλημένη την εξεύρεση της λύσης του Κυπριακού εντός του ανωτέρω πλαισίου.

Μετά την ολοκλήρωση των διμερών επαφών σήμερα, αναμένεται να υπάρξει, εντός της ημέρας, σύγκληση της ολομέλειας αργότερα σήμερα (ενδεχομένως περί τις 8 ώρα Ελλάδας), η οποία θα ακολουθηθεί από δείπνο που θα παραθέσει ο Γκουτέρες.