Ερντογάν: Συνομιλίες στο Κυπριακό με δύο κράτη, όχι κοινότητες

Ερντογάν: Συνομιλίες στο Κυπριακό με δύο κράτη, όχι κοινότητες

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα νάρκη στην προσπάθεια επανένωσης της Κύπρου έβαλαν το Σάββατο οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέρ της δημιουργίας δύο ξεχωριστών κρατών στο νησί.

Κάνοντας έναν εντελώς υποκειμενικό απολογισμό των επαφών της τελευταίας περιόδου για τη διερεύνηση τυχόν κοινού εδάφους για ουσιαστικές συνομιλίες για το Κυπριακό, ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι η βάση των συνομιλιών δεν μπορεί να είναι παρωχημένη, και πρέπει να βασίζεται σε αυτό που ο ίδιος αποκαλεί δεδομένα στο νησί.

«Αντί να χάνουμε χρόνο με προτάσεις που έχουν συμπληρώσει τη διάρκεια ζωής τους, τονίσαμε πως θα πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι στο νησί υπάρχουν ότι δύο ξεχωριστοί λαοί με διαφορετική θρησκεία, πολιτισμό, και γλώσσα: Δύο ξεχωριστά κράτη», είπε ο κ. Ερντογάν, μιλώντας μέσω τηλεσύνδεσης στα εγκαίνια μιας αρδευτικής σήραγγας στα Κατεχόμενα.

«H λύση στην Κύπρο θα πρέπει να αναζητηθεί σύμφωνα με τα δεδομένα στο πεδίο κι όχι με όνειρα και ιδανικά. Aν γίνουν διαβουλεύσεις για την επίλυση θα πρέπει να γίνουν μεταξύ δυο κρατών κι όχι μεταξύ δυο κοινοτήτων», είπε, καθώς η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία εδώ και δεκαετίες.

Υποσχέθηκε ακόμη ότι «δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν  τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στα κοιτάσματα ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου…  Πιστεύουμε πως θα έχουμε ευχάριστα νέα και από τις έρευνες μας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως αυτά που είχαμε από τη Μαύρη Θάλασσα».

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε πως η Τουρκία δε βλέπει τo πεπρωμένο των Κατεχομένων ξεχωριστά από το δικό της. «H Toυρκία ως μητέρα πατρίδα και ως εγγυήτρια δύναμη θα συνεχίσει να είναι δίπλα στην “Τουρκική Δημoκρατία της Βόρειας Κύπρου” [όπως αυτοαποκαλούνται τα Κατεχόμενα] και στους Τουρκοκυπρίους», δήλωσε ο κ. Ερντογάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή