Επίσκεψη Τσαβούσογλου: Δείπνο με φόντο την Ακρόπολη

Επίσκεψη Τσαβούσογλου: Δείπνο με φόντο την Ακρόπολη

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aνεπίσημο δείπνο με φόντο την Ακρόπολη παρέθεσε στον Τούρκο ομόλογο του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με τους δύο άνδρες να πραγματοποιούν θερμό εναγκαλισμό κατά τη συνάντησή τους.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν αύριο στο υπουργείο Εξωτερικών, σε σχήμα περιορισμένης σύνθεσης, στις 11:00. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Οι δηλώσεις στον Τύπο αναμένεται να λάβουν χώρα γύρω στις 13:15.

Νωρίτερα, ο Τσαβούσογλου θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επίσκεψη Τσαβούσογλου: Δείπνο με φόντο την Ακρόπολη-1

Διαβάστε ακόμη: Οι πέντε ώρες του Τσαβούσογλου στη Θράκη

Το πρωί της Κυριακής ο κ. Τσαβούσογλου έφτασε στην Ελλάδα και πραγματοποίησε ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη. 

Ο Τσαβούσογλου στη διάρκεια της πεντάωρης παραμονής του στη Θράκη επισκέφθηκε το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή, το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο «Τζελάλ Μπαγιάρ», γευμάτισε με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας στον οικισμό Θάμνα και επισκέφθηκε τον τάφο του πρώην βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ, όπου κατέθεσε στεφάνι, τελέστηκε προσευχή και φύτεψε ένα πλατάνι.

oi-pente-ores-toy-tsavoysogloy-sti-thraki0

Ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε και με τους ψευδομουφτήδες Αχμέτ Μέτε της Ξάνθης και Ιμπραήμ Σερίφ της Κομοτηνής.

Μάλιστα μετά τη συνάντησή του μαζί τους, έκανε και πάλι λόγο για «τουρκική» μειονότητα γράφοντας στο twitter: «Το έργο των Μουφτήδων συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση και ενίσχυση της ενότητας και αλληλεγγύης της ‘τουρκικής μειονότητας’».

Απαντώντας άμεσα στις προκλητικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου επί ελληνικού εδάφους, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου κατέστησε με σαφήνεια πως «η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, «η Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη, αριθμεί περίπου 120.00 Έλληνες κατοίκους και διαμήνυσε πως οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους».

Κάλεσε μάλιστα την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή