ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Προβοκάτσιες» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο βλέπει η Αγκυρα

«Προβοκάτσιες» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο βλέπει η Αγκυρα

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Ανακοίνωση για τα ζητήματα που αφορούν την μελλοντική εξωτερική και αμυντική πολιτική της Τουρκίας, εξέδωσε, το συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας που συνεδρίασε υπο την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στα ελληνοτουρκικά και συγκεκριμένα τονίζεται πως «στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, για να επιτευχθεί η συνεχόμενη ειρήνη και ασφάλεια στα πλαίσια καλής γειτονίας, διαλόγου και διεθνούς δικαίου και για να προχωρήσει η επίλυση των ζητημάτων προς την κατεύθυνση αυτή, θα πρέπει να αποφευχθούν οι προβοκάτσιες, οι παράνομες ενέργειες και οι επιθετικές ενέργειες οι οποίες αγνοούν τα συμφέροντα, τα δικαιώματα και τα ενδιαφέροντα της Τουρκίας».

Παράλληλα, η Άγκυρα αναφέρει πως «στο ζήτημα του Κυπριακού και για την επίτευξη της οριστικής λύσης, η Τουρκία θα υποστηρίξει με αποφασιστικότητα τη λύση δυο ανεξάρτητων, κυρίαρχων κρατών και προς τον σκοπό αυτό θα συνεχίσει να λαμβάνει οποιοδήποτε μέτρο για την υποστήριξη των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων».

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή, το υπουργείο Άμυνας της γειτονικής χώρας, επιτέθηκε κατά της Ελλάδας, ισχυριζόμενο πως η χώρα μας κάνει «προβοκάτσιες και παρανομίες».

Ειδικότερα η εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΑΜ Πινάρ Καρά δήλωσε πως «η Ελλάδα σε αντίθεση με το άρθρο του ελληνο-τουρκικού μνημονίου της 27ης Μαΐου 1988, σύμφωνα με το οποίο “Σε ημέρες εθνικών και θρησκευτικών εορτών και σε ημερομηνίες υψηλής τουριστικής κίνησης δεν θα προγραμματιστούν και δεν θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις που απαιτούν NOTAM” προέβη σε έκδοση ΝΟΤΑΜ στο Νότιο Αιγαίο, που περιλαμβάνει την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης του Κεμάλ Ατατούρκ και Γιορτής του Αθλητισμού και της Νεολαίας».