Λιβύη: «Χρειαζόμαστε» τους Έλληνες στην περίοδο ανοικοδόμησής μας

Λιβύη: «Χρειαζόμαστε» τους Έλληνες στην περίοδο ανοικοδόμησής μας

Η απόλυτη σύμπνοια ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, τον μόνο εκλεγμένο θεσμό της χώρας, επιβεβαιώθηκε και χθες στην Αθήνα.

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόλυτη σύμπνοια ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, τον μόνο εκλεγμένο θεσμό της χώρας, επιβεβαιώθηκε και χθες στην Αθήνα. Στη συνάντηση που είχαν αρχικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και στη συνέχεια ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Ακίλα Σάλεχ επισημάνθηκε με σαφήνεια η κοινή αντίληψη για την παράτυπη φύση των τουρκολιβυκών μνημονίων.

Ο κ. Σάλεχ τόνισε ότι «το Προεδρικό Συμβούλιο, η θητεία του οποίου έληξε, δεν είχε την αρμοδιότητα σύναψης οποιωνδήποτε συμφωνιών ή μνημονίων, που δεν επικυρώθηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων». Και υπενθύμισε ότι η λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων ουδέποτε επικύρωσε τα τουρκολιβυκά μνημόνια, γεγονός που σημαίνει ότι αυτά είναι άκυρα. Επιπλέον, ο κ. Σάλεχ σημείωσε ότι επιμένει σθεναρά για την ανάγκη απομάκρυνσης των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων από το λιβυκό έδαφος, αλλά και τη διεξαγωγή των εκλογών στην ημερομηνία που έχει καθοριστεί (24 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους). Ο κ. Σάλεχ έκανε και μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση σχετικά με τις εκλογές.

Οπως είπε, «σύμφωνα με το ισχύον συνταγματικό ανακοινωθέν, το οποίο θεωρείται Σύνταγμα έως ότου αναθεωρηθεί ή ακυρωθεί, είναι ο λαός που εκλέγει τον πρόεδρο της χώρας, με άμεση εκλογή. Εμείς στη Βουλή έχουμε μελετήσει τον νόμο περί εκλογής του προέδρου και εναπόκειται δεύτερη ανάγνωση του συγκεκριμένου νόμου μέχρις ότου εκδοθεί, οπότε αυτές οι ξένες παρεμβάσεις με τον ισχυρισμό μη ύπαρξης συνταγματικής βάσης αποβλέπουν στην καθυστέρηση διεξαγωγής των εκλογών και στην επίτευξη της αναρχίας. Και πιστεύω ότι η λύση στην κρίση της Λιβύης έγκειται στη διεξαγωγή προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών, στις 24 Δεκεμβρίου». 

Ο κ. Σάλεχ αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να δημιουργηθούν και οικονομικοί δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες. Οπως είπε, «τιμούμε ιδιαίτερα την απόφαση έναρξης και λειτουργίας του ελληνικού προξενείου στη Βεγγάζη, όπου θα είναι ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους Ελληνες και τους Λίβυους, ιδιαίτερα στους επιχειρηματίες. Χρειαζόμαστε τους φίλους Ελληνες την επόμενη περίοδο και ιδιαίτερα στην περίοδο ανοικοδόμησης της Λιβύης». Τη στήριξη της Ελλάδας στη διαδικασία που θα οδηγήσει στις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου τόνισαν στις διαδοχικές συναντήσεις που είχαν οι κ. Δένδιας και Τασούλας με τον κ. Σάλεχ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή