ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρ ομαδόν κατά Αγκυρας για τα Βαρώσια

Πυρ ομαδόν κατά Αγκυρας για τα Βαρώσια

Αντιμέτωποι και με τη διεθνή αποδοκιμασία βρίσκονται Αγκυρα και Ερντογάν μετά τις παράνομες ανακοινώσεις για αλλαγή του καθεστώτος των Βαρωσίων μέσα από το άνοιγμα περιοχής της περίκλειστης πόλης. Την ίδια στιγμή σε σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημέρωσε την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια.

Καταδικαστική προκαταβολικώς ήταν η αμερικανική αντίδραση. Στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μιλώντας στην ανταποκρίτρια της Καθημερινής και του ΣΚΑΪ υπενθύμιζε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία τους για τη μονομερή απόφαση των Τουρκοκυπρίων, με την υποστήριξη της Τουρκίας, να ανοίξει ξανά μέρος της παραλίας Βαρώσια τον Οκτώβριο του 2020. 

«Αυτή η κίνηση ήταν ασυμβίβαστη με τις αποφάσεις 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η θέση μας δεν άλλαξε: τυχόν περαιτέρω βήματα προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν προκλητικά και αντιπαραγωγικά για την επανάληψη των συνομιλιών για διευθέτηση» διαμήνυε ήδη από το βράδυ της Δευτέρας το ίδιο στέλεχος.

Ανησυχία εκφράζει το Λονδίνο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντομινίκ Ράαμπ εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του Λονδίνου για τις ανακοινώσεις του Τούρκου Προέδρου για το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων, λέγοντας ότι αντίκειται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Αυτό έρεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Σ.Α. και υπονομεύει τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Βρισκόμαστε σε επείγουσες συζητήσεις με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», έγραψε ο Ράαμ στο Twitter.

 

Σφυροκόπημα στην Επιτροπή της Γερουσίας

«Χρειάζεται να παραπέμψουμε την κατάσταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, χρειάζεται να ενθαρρύνουμε τη διεθνή κοινότητα να δώσει ισχυρή απάντηση σ’ αυτή την ενέργεια, ανέφερε η Δρ. Κάρεν Ντόνφριντ, υποψήφια Υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, καταθέτοντας πριν λίγο ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Η Δρ. Ντόνφριντ απαντούσε σε ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος αναφέρθηκε στις προκλήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου και τις προκλητικές εξαγγελίες Ερντογάν για συνομιλίες μεταξύ δύο κρατών στην Κύπρο και το άνοιγμα τμήματος των Βαρωσίων.

Η Δρ. Ντόνφριντ χαρακτήρισε την κίνηση ξεκάθαρα ασύμβατη με τα ψηφίσματα του Σ.Α.

«Δεν γνωρίζω αν η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη εκδώσει ανακοίνωση γι’ αυτό, αλλά είμαι βέβαιη ότι η ενέργεια θα τύχει καταδίκης. Παρόμοιες ενέργειες είναι προκλητικές, αποσταθεροποιούν την περιοχή και αποτελούν εμπόδιο σε οποιαδήποτε διευθέτηση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αν επικυρωθεί ο διορισμός μου, θα εργαστώ στενά μαζί σας σ’ αυτό. Ειδικά για την περίπτωση των Βαρωσίων, νομίζω χρειάζεται να παραπέμψουμε την κατάσταση στο Σ.Α. του ΟΗΕ. Χρειάζεται να ενθαρρύνουμε τη διεθνή κοινότητα να δώσει ισχυρή απάντηση σ’ αυτή την ενέργεια», σημείωσε.

Η Δρ. Ντόνφριντ σημείωσε ακόμη την ανάγκη για αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγεια, ενώ σε νέα ερώτηση Μενέντεζ, δεσμεύθηκε το θέμα των Βαρωσίων να αποτελέσει προτεραιότητά της.

Σε επισήμανση του δημοκρατικού γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν ότι τα 14 μέλη της Γερουσίας στην πρόσφατη επιστολή τους προς τον Πρόεδρο Μπάιντεν ζητούν επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία για τα Βαρώσια, η Δρ. Ντόνφριντ είπε πως οι ΗΠΑ θα δουν το θέμα με τους εταίρους στην ΕΕ.

Μπορέλ: Απαράδεκτη η απόφαση 

Για «απαράδεκτη μονομερή απόφαση για αλλαγή του καθεστώτος των Βαρωσίων» κάνει λόγο ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ με γραπτή ανακοίνωσή του, εκφράζοντας τη «βαθιά ανησυχία» για τις ανακοινώσεις που έγιναν από τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Ερσίν Τατάρ.

«Η ΕΕ εξακολουθεί να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, τα οποία πρέπει να τηρούνται πλήρως – συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992). Δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα. Η ΕΕ εξακολουθεί να θεωρεί την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για την κατάσταση στα Βαρώσια. Η ΕΕ θα παρακολουθήσει στενά την αυριανή κλειστή διαβούλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και θα αποφασίσει σχετικά με τα επόμενα βήματα» σημειώνει ο ύπατος εκπρόσωπος.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «η ΕΕ υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και επαναλαμβανόμενες προκλήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να θέσουν σε κίνδυνο την επιστροφή στις συνομιλίες για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Η ΕΕ ζητεί τον άμεσο τερματισμό των περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία της UNFICYP που επιβάλλονται στην περιοχή των Βαρωσίων, έτσι ώστε η αποστολή να μπορεί να περιπολεί και να εκτελεί τις εντολές της» προσθέτει.

Τέλος, ο Ζοζέπ Μπορέλ τονίζει ότι «η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού βάσει μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και αναμένει το ίδιο από την Τουρκία».

ΥΠΕΞ: Κατάφωρη παραβίαση ο αποχαρακτηρισμός

Mε τον πιο έντονο τρόπο καταδικάζει η Ελλάδα τη σημερινή εξαγγελία του Τούρκου Προέδρου για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η εξαγγελία αυτή, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία καλούν την Τουρκία να απέχει από μονομερείς και προκλητικές ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή.

Επίσης, υπογραμμίζει με έμφαση την ανάγκη διατήρησης του καθεστώτος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως οι 550 (1984), 789 (1992) και 1251 (1999).

Περαιτέρω, διαβεβαιώνει πως η Ελλάδα, σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένει προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του ΣΑ ΟΗΕ και είναι συμβατή με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Αρχές που καλούμε την υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα, Τουρκία να σεβαστεί» διαμηνύει καταληκτικά το υπουργείο Εξωτερικών.