ΗΠΑ: Στριμώχνουν την Άγκυρα οι Αμερικανοί βουλευτές για τα «φονικά drones»

ΗΠΑ: Στριμώχνουν την Άγκυρα οι Αμερικανοί βουλευτές για τα «φονικά drones»

Επιστολή 28 μελών του Κονγκρέσου στον Αντ. Μπλίνκεν για το τουρκικό πρόγραμμα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστολή πίεσης στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σχετικά με το τουρκικό πρόγραμμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone) έστειλαν την Τρίτη 28 μέλη του Κογκρέσου, εκφράζοντας την ανησυχία τους διότι «έχει αποσταθεροποιήσει πολλαπλές περιοχές στον πλανήτη και απειλεί τα αμερικανικά συμφέροντα, τους συμμάχους και του συνεργάτες μας».

Επικεφαλής της σχετικής πρωτοβουλίας των 28 μελών της αμερικανικής βουλής είναι οι Γκας Μπιλιράκης και Ντέιβιντ Σίσιλιν, και η επιστολή έχει αρκετά αυστηρές εκφράσεις σχετικά με τις τουρκικές πρακτικές ενώ ζητεί σε βάθος ενημέρωση του κοινοβουλίου σχετικά.

Διαβάστε επίσης:

Κατά τις δύο τελευταίες σχετικές συνεδριάσεις του Κογκρέσου, τόσο τα μέλη της Βουλής όσο και της Γερουσίας κατέστησαν σαφές στην Άγκυρα ότι δεν θα πρέπει να θεωρεί πια δεδομένη την προνομιακή της σχέση με την αμερικανική αμυντική βιομηχανία.

ΗΠΑ: Στριμώχνουν την Άγκυρα οι Αμερικανοί βουλευτές για τα «φονικά drones»-1

Η κυβέρνηση Ερντογάν δεν είχε λάβει σοβαρά τα μηνύματα από την Ουάσιγκτον, αναφορικά με την αγορά των αμυντικών συστοιχιών S400, με αποτέλεσμα την εξαίρεση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των πολεμικών αεροσκαφών F35 και την επιβολή κυρώσεων μέσω του περιώνυμου προγράμματος CAATSA, που αφορά σε αντιπάλους των αμερικανικών συμφερόντων.

Πλέον στο στόχαστρο μπαίνουν τα τουρκικά ντρόουν, για τα οποία οι Αμερικανοί βουλευτές ζητούν ενδελεχή ενημέρωση από τον κ. Μπλίνκεν, μετά και τις σχετικές ερωτήσεις που ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ έθεσε στην Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ.

ΗΠΑ: Στριμώχνουν την Άγκυρα οι Αμερικανοί βουλευτές για τα «φονικά drones»-2

«Από καιρό έχουμε δώσει στην Τουρκία πρόσβαση σε κορυφαίου επιπέδου στρατιωτική τεχνολογία. Είναι όμως επιτακτικό η χρήση της αμερικανικής τεχνολογίας να είναι συμβατή με τα αμερικανικά συμφέροντα, τις αξίες και τις συμμαχίες», δήλωσε ο κ. Σίσιλιν. «Γι’ αυτό ζητούμε από τον υπουργό κ. Μπλίνκεν να διερευνήσει εάν το πρόγραμμα των τουρκικών ντρόουν παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία ή αποσταθεροποιεί περιοχές στις οποίες έχουν εθνικά συμφέροντα ασφαλείας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο ελληνικής καταγωγής κ. Μπιλιράκης συνέκρινε το θέμα αυτό με τις κυρώσεις στην Άγκυρα μέσω του CAATSA: «Όπως δράσαμε στις περιπτωσεις των F35 και των S400, το Κογκρέσο συνήλθε σε διακομματικό επίπεδο για να εξασφαλίσει ότι ο αμερικανικός οπλισμός και η τεχνολογία δεν χρησιμοποιούνται κατά τρόπον που να επηρεάζει αρνητικά την εθνική μας ασφάλεια ή να παραβιάζει τους νόμους μας».

Υπογράμμισε επίσης ο κ. Μπιλιράκης ότι «η Τουρκία έχει καταπατήσει την εμπιστοσύνη που της επέδειξε η αμυντική μας βιομηχανία, συνεπώς θέλουμε να μας ενημερώσει η κυβέρνηση Μπάιντεν για αυτό το πρόγραμμα των φονικών ντρόουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή