Διάβημα ΥΠΕΞ στην Αγκυρα μετά την απέλαση-πρόκληση

Διάβημα ΥΠΕΞ στην Αγκυρα μετά την απέλαση-πρόκληση

Στην Αθήνα επιστρέφει ο προέδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Eλλάδος, Γιώργος Βαρυθυμιάδης, καθώς οι τουρκικές αρχές προχώρησαν στην απέλασή του.

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Αθήνα επιστρέφει ο προέδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Eλλάδος, Γιώργος Βαρυθυμιάδης, καθώς οι τουρκικές αρχές προχώρησαν ουσιαστικά στην απέλασή του.

Ο κ. Βαρυθυμιάδης σκόπευε να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, μαζί με πολυμελή αντιπροσωπεία.

Ωστόσο, στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης κρατήθηκε από τις τουρκικές αρχές και του απαγορεύθηκε η συνέχιση του ταξιδιού.   

Την είδηση γνωστοποίησε αρχικά με ανάρτησή της, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας: «Ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, κ. Γεώργιος Βαρυθυμιάδης, κρατείται στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα προκειμένου να παραστεί, ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού, στην αυριανή Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Παναγία Σουμελά Τραπεζούντος«

 

Στην ανάρτηση προσετίθετο ότι τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής «αφέθησαν ελεύθερα να συνεχίσουν το ταξίδι, τους, μεταξύ των οποίων και η Πρόεδρος της Ε.Σ.Η.Ε.Α. Μαρία Αντωνιάδου. Γίνονται κινήσεις προκειμένου να βρεθεί λύση στο απαράδεκτο και προσβλητικό πρόβλημα που δημιούργησαν οι Τουρκικές Αρχές».

Η Αθήνα προχώρησε αρχικά σε προφορικό και περί τις 18:00 το απόγευμα της Παρασκευής και σε γραπτό διάβημα προς την Αγκυρα. Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρεται:

«Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, η Πρεσβεία στην Άγκυρα πραγματοποίησε έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την καταχρηστική κράτηση και εντολή απέλασης εναντίον του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ) Γιώργου Βαρυθυμιάδη. Ο κ. Βαρυθυμιάδης μετέβη σήμερα στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να παραστεί ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού, στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας.

Πηγές στην Αθήνα εκτιμούσαν ότι το μπλόκο στον κ. Βαρυθυμιάδη εκφεύγει πιθανών προτεραιοτήτων του τουρκικού ΥΠΕΞ, φωτογραφίζοντας ότι η συγκεκριμένη απόφαση για τον -δραστήριο σε ζητήματα αναγνώρισης της ποντιακής γενοκτονίας και με ικανό συγγραφικό έργο- κ. Βαρυθυμιάδη, ίσως ελήφθη από ψηλότερα.

ΣΥΡΙΖΑ: Προσβλητική για το σύνολο του Ποντιακού Ελληνισμού

Η απέλαση του κ. Βαρυθυμιάδη από την Τουρκία εκτός από καταχρηστική είναι και προσβλητική απέναντι στο σύνολο του Ποντιακού ελληνισμού, παραμονές της μεγάλης γιορτής της Ορθοδοξίας, της Κοίμησης της Θεοτόκου, σημεώνει σε ανακοίνωσή του 
ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδης και προσθέτει:

«Η απέλαση αυτή έρχεται να προστεθεί στις αναίτιες απελάσεις δύο Ελληνίδων επιστημόνων από τις τουρκικές αρχές το προηγούμενο χρονικό διάστημα, Μάιο και Ιούλιο του 2021. Τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών είναι σοβαρό ζήτημα και η κυβέρνηση οφείλει να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποτραπεί η καταπάτησή τους και να υποστηρίξει ενεργά, απέναντι σε τέτοιες πρακτικές, τους εκατοντάδες Έλληνες ποντιακής καταγωγής, που αναμένεται να επισκεφθούν για προσκύνημα την Παναγία Σουμελά στον Πόντο. Θα κατατεθεί δε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση ελέγχου την Δευτέρα 16/8 προς τον ΥΠΕΞ κ. Δένδια, για ποιες ενέργειες έχει και πρόκειται να προβεί».​

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή