Ε.Ε. για προσφυγικό: Σχέδιο στήριξης στις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν

Ε.Ε. για προσφυγικό: Σχέδιο στήριξης στις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιθυμώντας να αποφύγει μια «ανεξέλεγκτη» ροή μεταναστών από το Αφγανιστάν, σχεδιάζει να βοηθήσει τις χώρες της περιοχής ώστε να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες που θέλουν να διαφύγουν από τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με το προσχέδιο απόφασης που θα υποβληθεί αύριο, Τρίτη, στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών.

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιθυμώντας να αποφύγει μια «ανεξέλεγκτη» ροή μεταναστών από το Αφγανιστάν, σχεδιάζει να βοηθήσει τις χώρες της περιοχής ώστε να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες που θέλουν να διαφύγουν από τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με το προσχέδιο απόφασης που θα υποβληθεί αύριο, Τρίτη, στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών.

Στο κείμενο αυτό, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου σήμερα, οι χώρες μέλη ανησυχούν επίσης για τον τρομοκρατικό κίνδυνο και δεσμεύονται «να πράξουν τα μέγιστα για να διασφαλίσουν ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν δεν θα οδηγήσει σε νέους κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών της ΕΕ». Δίνουν επίσης έμφαση στην έγκαιρη ολοκλήρωση «των ελέγχων ασφαλείας στα πρόσωπα που απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν».

Το προσχέδιο απόφασης αναφέρει ότι η ΕΕ και οι χώρες μέλη «είναι αποφασισμένες να ενεργήσουν από κοινού για να εμποδίσουν την επιστροφή των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών σε μεγάλη κλίμακα», όπως συνέβη το 2015, όταν έφτασαν στην Ευρώπη περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία.

Ο ΟΗΕ αναμένει ότι φέτος οι Αφγανοί πρόσφυγες θα φτάσουν το μισό εκατομμύριο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «αναγνωρίζει την ανάγκη στήριξης και παροχής επαρκούς προστασίας στα πρόσωπα που την χρειάζονται» αλλά και «την εναρμόνιση των πρακτικών των χωρών μελών» όσον αφορά την αντιμετώπιση των Αφγανών αιτούντων άσυλο.

Το προσχέδιο, που θα πρέπει να εγκριθεί κατά την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών αύριο στις Βρυξέλλες, δεν περιλαμβάνει καμία συγκεκριμένη δέσμευση όσον αφορά τον αριθμό των Αφγανών προσφύγων που θα γίνουν δεκτοί.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ επισήμανε σήμερα ότι είναι σημαντικό «να ενισχυθεί η συνεργασία με τις όμορες χώρες» του Αφγανιστάν. «Οι δυνατότητες της Ευρώπης να υποδεχτεί (πρόσφυγες) έχει όρια και χωρίς ισχυρή συνεργασία δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Οι όμορες χώρες θα εμπλακούν περισσότερο και πριν από την Ευρώπη. Επομένως, ναι: αυτό σημαίνει επίσης να χορηγήσουμε σε αυτές τις χώρες οικονομική υποστήριξη, όπως το κάναμε με την Τουρκία», εξήγησε.

Διαβεβαιώσεις από Ταλιμπάν

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν θα δεχτεί να παραλάβει τους Αφγανούς μετανάστες, οι αιτήσεις ασύλου των οποίων θα απορριφθούν στην Ευρώπη και κατόπιν θα τους οδηγήσει ενώπιον των δικαστηρίων, σύμφωνα με μια αυστριακή εφημερίδα που επικαλείται έναν εκπρόσωπο του ισλαμιστικού κινήματος.

Η αυστριακή κυβέρνηση έχει υιοθετήσει σκληρή γραμμή απέναντι στους Αφγανούς πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο στην ΕΕ.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε αρχικά ότι θα συνεχιστούν οι απελάσεις αιτούντων άσυλο πίσω στο Αφγανιστάν, για όσο διάστημα είναι αυτό εφικτό. Ο υπουργός Καρλ Νεχάμερ παραδέχτηκε πάντως στη συνέχεια ότι δεν γίνεται πλέον να στέλνονται οι άνθρωποι αυτοί πίσω στη χώρα τους, αλλά θέλει να συσταθούν «κέντρα απέλασης» σε γειτονικές χώρες, τα οποία θα τους παραλάβουν.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ είπε στην εφημερίδα Kronen Zeitung ότι η νέα κυβέρνηση της Καμπούλ θα ήταν πρόθυμη να δεχτεί τους απελαθέντες. «Ναι. Θα τους οδηγούσαμε στο δικαστήριο. Το δικαστήριο θα έπρεπε κατόπιν να αποφασίσει τι θα κάνει μ’ αυτούς», είπε ο Μουτζαχίντ όταν ρωτήθηκε αν οι Ταλιμπάν θα δέχονταν Αφγανούς από τη Γερμανία ή την Αυστρία, εφόσον δεν τους χορηγήσουν άσυλο ή αν απελαθούν επειδή διέπραξαν αδικήματα σε αυτές τις χώρες.

Ο Μουτζαχίντ δεν διευκρίνισε για ποιον λόγο θα οδηγούνταν στο δικαστήριο ή τι ποινή θα τους επιβαλλόταν.

Ο εκπρόσωπος επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι η κυβέρνηση των Ταλιμπάν θα σεβαστεί τα δικαιώματα των γυναικών όπως αυτά ορίζονται από τη Σαρία, τον ισλαμικό νόμο. «Θα χορηγήσουμε στις γυναίκες ισλαμικά δικαιώματα, θα επιτρέψουμε την εκπαίδευση και θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να εργαστούν. Βρισκόμαστε στη διαδικασία να τα εφαρμόσουμε όλα αυτά», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή