Στη Βουλή η ελληνογαλλική συμφωνία: Νευρικότητα στην Αγκυρα, θετικά μηνύματα από Ε.Ε.

Στη Βουλή η ελληνογαλλική συμφωνία: Νευρικότητα στην Αγκυρα, θετικά μηνύματα από Ε.Ε.

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αργοπορημένη αλλά σταθερά εντεινόμενη είναι η αντίδραση της Άγκυρας στην ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία. Την ίδια στιγμή τα πρώτα μηνύματα από ΕΕ και Βερολίνο για τη θεσμική «συμβατότητα» της διμερούς συμφωνίας έναντι των υφιστάμενων συμμαχικών δομών είναι θετικά. 

Η ελληνογαλλική συμφωνία κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής. (Δείτε εδώ τα κατατεθέντα έγγραφα)

Η πρώτη επίσημη αντίδραση της Άγκυρας ήρθε μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών με απειλητικές διατυπώσεις αλλά και όψιμο ενδιαφέρον για τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

«Οι μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας για θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας και για εναέριο χώρο είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Είναι ένα κενό όνειρο, ότι η Ελλάδα μπορεί να μας κάνει να αποδεχτούμε αυτούς τους ισχυρισμούς, οι οποίοι αμφισβητούνται επίσης από τη διεθνή κοινότητα, δημιουργώντας διμερείς στρατιωτικές συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας, με τρόπο που βλάπτει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ», αναφέρει ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας:

Απόπειρα οικειοποίησης του «δικέφαλου αετού» από τον Ερντογάν 

«Τέτοιες μάταιες προσπάθειες θα αυξήσουν περαιτέρω την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της ᾽᾽ΤΔΒΚ᾽᾽ στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».

«Αντί συνεργασίας, η πολιτική εξοπλισμού της Ελλάδας και η προσπάθεια της να  απομονώσει  και να  αποξενώσει την Τουρκία, είναι μια προβληματική πολιτική που θα βλάψει τον εαυτό της και την ΕΕ, της οποίας είναι μέλος, και θα απειλήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», καταλήγει η ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Ακολούθησε «παρέμβαση» Ερντογάν με προκλητικές αναφορές στα Βαρώσια, τη Δράκη αλλά και μία πρωτοφανή απόπειρα οικειοποίησης του εμβλήματος του «δικέφαλου αετού». 

«Την ώρα που προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας στην Μεσόγειο, στηρίζουμε τα βήματα που κάνουν τα αδέλφια μας οι Τουρκοκύπριοι για τη λύση του προβλήματος στα πλαίσια των δύο κρατών», ανέφερε ο κ.  Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο κοινοβούλιο.

Και πρόσθεσε: «σε αυτό το πλαίσιο κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε πολλά σημαντικά βήματα, όπως το άνοιγμα των Βαρωσίων» και υπογράμμισε ότι «θα συνεχίσουμε τον αγώνα σε όλες της πλατφόρμες για την προστασία των δικαιωμάτων των συμφερόντων όλων των Τούρκων και Μουσουλμάνων παραγόντων στην Δυτική Θράκη, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες».

Ο Ερντογάν προχώρησε όμως ένα βήμα παραπάνω και παραπέμποντας στη Μάχη του Ματζικέρτ, το 1071, σημείωσε: «Το κράτος το οποίο έκανε πατρίδα μας την Ανατολία, είχε ως σύμβολο του τον Δικέφαλο Αετό, ο οποίος κοιτούσε στη Δύση και την Ανατολή και έτσι αγκάλιαζε όλοι την περιοχή. Η Τουρκία χτίστηκε πάνω σε μια τέτοια κληρονομιά και κανένας δεν έχει το δικαίωμα, ούτε και μπορεί να κόψει τη σχέση καρδιάς με την περιοχή αυτή».

Θετικό σινιάλο από ΕΕ 

Ελλάδα και η Γαλλία ενημέρωσαν την Eπιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων για την υπογραφή της εταιρικής σχέσης στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, ανέφερε ευρωπαϊκή την Παρασκευή διπλωματική πηγή, τονίζοντας ότι η ελληνογαλλιική συνφωνία «θα καταστήσει δυνατή την περαιτέρω συμβολή στην ευρωπαϊκή άμυνα και την ευρωατλαντική ασφάλεια».

Η ίδια πηγή προσέθεσε ότι πρόκειται για «στρατηγική εταιρική σχέση που ενισχύει τους δεσμούς Ελλάδας-Γαλλίας με πλήρη σεβασμό των δεσμεύσεων εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Κανείς δεν είπε ότι μια τέτοια στρατηγική εταιρική σχέση είναι ασυμβίβαστη με μια συμμαχία.

Βερολίνο: Δεν στρέφεται κατά εταίρων

Ως θετική αποτιμάται και η πρώτη αντίδραση του Βερολίνου, όπως εκφράστηκε μέσω του γερμανικού ΥΠΕΞ.

Η ελληνογαλλική συμφωνία «περιέχει σαφείς αναφορές στην ιδιότητα (των δυο χωρών) ως κρατών – μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και δεν στρέφεται εναντίον άλλων εταίρων», ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε γνώση της συμφωνίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας για τη δημιουργία στρατηγικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας.
»Πρόκειται για μια διμερή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας η οποία περιέχει σαφείς αναφορές στην ιδιότητά τους ως κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και δεν στρέφεται εναντίον άλλων εταίρων», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή