Β. Μακεδονία: Οι εθνικιστές, οι Πρέσπες και η αξιοπιστία ΗΠΑ, ΕΕ

Β. Μακεδονία: Οι εθνικιστές, οι Πρέσπες και η αξιοπιστία ΗΠΑ, ΕΕ

Το σκηνικό στη γειτονική χώρα διολισθαίνει σε ένα αχαρτογράφητο περιβάλλον που επιβάλλει εγρήγορση της Αθήνας

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως είχε επισημανθεί αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της πρόθεσης του Ζόραν Ζάεφ να παραιτηθεί από πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, το σκηνικό στη γειτονική χώρα διολισθαίνει σε ένα αχαρτογράφητο περιβάλλον που επιβάλλει εγρήγορση της Αθήνας.

Ηδη, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του εθνικιστικού VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του κ. Ζάεφ.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ διαμηνύουν τις τελευταίες ημέρες την ανάγκη πλήρους σεβασμού της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το έκανε με τον πλέον ηχηρό τρόπο και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζεφ Πάιατ, στο πρόσφατο Thessaloniki Summit.

Ευρισκόμενος υπό πίεση, ο κ. Μίτσκοσκι φαίνεται να υιοθετεί μια θολή στάση που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει την Ελλάδα και αυτό πρέπει να το καταστήσουμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση. Παίρνει αποστάσεις από την ευθεία απόρριψη της «απαράδεκτης», όπως την περιέγραφε μέχρι τώρα, Συμφωνίας των Πρεσπών, και δηλώνει πλέον ότι αναγνωρίζει μεν τη συμφωνία, ωστόσο σημειώνει ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιεί τον όρο Βόρεια Μακεδονία. Αρνείται δηλαδή μια από τις βασικότερες πρόνοιές της.

«Δεν μπορείτε να περιμένετε από εμένα να επαναλαμβάνω σαν τον Ζόραν Ζάεφ τον προσδιορισμό (σ.σ.: Βόρεια). Αυτό δεν πρόκειται ποτέ να το κάνω. Όμως, τη Συμφωνία των Πρεσπών, που φέρνει μαζί της μια συγκεκριμένη πραγματικότητα στη Μακεδονία – είμαστε μέρος αυτής της Βουλής, συμμετέχουμε σε εκλογές στη χώρα, είμαστε μέρος μίας πραγματικότητας την οποία δυστυχώς υιοθέτησε ο Ζόραν Ζάεφ – δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε, δεν μπορούμε να είμαστε υποκριτές και να λέμε ότι δεν είναι πραγματικότητα», ανέφερε ο κ. Μίτσκοσκι σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Η παραίτηση του κ. Ζάεφ μετά την ήττα του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ήταν μια μάλλον υπερβολική αντίδραση σε ένα αποτέλεσμα τοπικών εκλογών. Ωστόσο, έχει ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό το οποίο είναι πλέον περίπλοκο αλλά και αβέβαιο.

Και να καταφέρουν οι εθνικιστές να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, δεν είναι βέβαιο ότι αυτή θα εξαντλήσει το υπόλοιπο των δυόμισι ετών της κοινοβουλευτικής θητείας καθώς θα στηρίζεται σε μια οριακή πλειοψηφία μίας ψήφου (61 έδρες σε σύνολο 120).

Σε ό,τι μας αφορά, είναι δεδομένο ότι στα διεθνή θέματα που μας απασχολούν, και όχι μόνον σε αυτά, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου αποτελεί σταθερά της ελληνικής προσέγγισης. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η χθεσινή ανταλλαγή των οργάνων επικύρωσης της Συμφωνίας Οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών με την Ιταλία.

Αν, όντως, υπάρξει νέα ηγεσία στη Βόρεια Μακεδονία, πρέπει να της γίνει κατανοητό με τον πλέον απόλυτο τρόπο, ότι τόσο οι διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα όσο και η συνεργασία με την ΕΕ – συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού και εμπορικού πεδίου – θα επιδεινωθούν.

Τη στιγμή που τα Σκόπια αναζητούν στήριξη στις Βρυξέλλες, η Αθήνα, που αποτελεί σήμερα την πιο ηχηρή υπέρμαχο της ένταξής τους στην Ενωση, θα ενεργήσει με γνώμονα τον σεβασμό μιας διεθνούς συμφωνίας η οποία έχει κυρωθεί και από τις δυο χώρες και έχει ήδη παράξει αποτελέσματα.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Ελλάδα απαιτεί τη συνεπή χρήση της σύνθετης ονομασίας Βόρεια Μακεδονία στο εσωτερικό και το εξωτερικό, κάτι που αποτελεί υποχρέωση της γειτονικής χώρας η οποία απορρέει από το διεθνές δίκαιο το οποίο κατισχύει του εθνικού Συντάγματος.

Το ζήτημα υπερβαίνει τις σχέσεις Αθηνών – Σκοπίων. Αν επιτραπεί στον κ. Μίτσκοσκι ουσιαστικά να παραβιάσει τις Πρέσπες, θα πληγεί η αξιοπιστία των ΗΠΑ και της ΕΕ σε όλη τη Βαλκανική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιρροή τους, και τη σταθερότητα, σε μια γεωπολιτικά πολύ ευαίσθητη περιοχή.

Ειδήσεις σήμερα 

Μίτσκοσκι: Πραγματικότητα η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν θα χρησιμοποιήσω ποτέ το νέο όνομα

Βόρεια Μακεδονία: Πρόταση μομφής κατά Ζάεφ κατέθεσε η αντιπολίτευση

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή