Η κυβέρνηση Ζάεφ επέζησε με επεισοδιακό τρόπο το βράδυ της Πέμπτης, αφού λόγω έλλειψης απαρτίας στη συνεδρίαση της Βουλής δεν συζητήθηκε η πρόταση μομφής που κατέθεσε εναντίον της η αντιπολίτευση, αλλά δεν προβλέπεται ότι θα πάει μακριά. Ενας Αλβανός βουλευτής, ο Καστριότ Ρετζέπι, που είχε υπογράψει το αίτημα μομφής, την κρίσιμη ώρα δεν εμφανίστηκε στο Κοινοβούλιο ώστε να συμπληρωθεί πλειοψηφία 61 βουλευτών (επί συνόλου 120) και να ξεκινήσει η συνεδρίαση απόντος του κυβερνητικού συνασπισμού, και έτσι δεν έγινε καν συζήτηση.
Ο Ρετζέπι είχε εξαφανιστεί από προσώπου γης τροφοδοτώντας φήμες μέχρι και για απαγωγή του, τις οποίες όμως διέψευσε κρυπτόμενος, με ανάρτησή του στο Facebook, στην οποία ενημέρωνε πως δεν συμμετείχε στη συζήτηση γιατί θεωρεί αχρείαστη για τη χώρα μια πολιτική κρίση σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Ο εξαφανισμένος βουλευτής εξακολουθούσε να κρύβεται, φοβούμενος προφανώς την οργή των συντρόφων του στο κόμμα, το Bessa και το εθνικιστικό VMRO-DPMNE, που τον είχαν υπολογίσει στους 61 οι οποίοι θα υπερψήφιζαν πλειοψηφικά τη μομφή. Τώρα ο Ζάεφ και οι σύμμαχοί του στην κυβέρνηση πορεύονται «πιασμένοι» στη σανίδα σωτηρίας που τους πέταξε ο Ρετζέπι, χωρίς, όμως, να διαθέτουν πλειοψηφία στη Βουλή, ώστε να μπορούν να παίρνουν αποφάσεις.
Ετσι, από τα ξημερώματα της Παρασκευής ξεκίνησε το «παζάρι» για να βρεθούν βουλευτές της αντιπολίτευσης οι οποίοι θα ενταχθούν στον κυβερνητικό συνασπισμό, με τις φήμες στην πολιτική πιάτσα στα Σκόπια να ανεβάζουν την τιμή «ανά κεφαλή» στις 300.000 ευρώ. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι τουλάχιστον τέσσερις από τους δώδεκα βουλευτές του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος «Συμμαχία για τους Αλβανούς» ήταν έτοιμοι να αποσκιρτήσουν και να ενισχύσουν τον κυβερνητικό συνασπισμό, τον οποίο ο Ζάεφ σχεδίαζε, όπως αφηνόταν να διαρρεύσει από το κόμμα του, να ανασχηματίσει. Παρά ταύτα, ο πολιτικός ορίζοντας του ιδίου και της κυβέρνησής του δεν προβλέπεται φωτεινός.
Οι προσδοκίες για επιβίωση του κυβερνητικού συνασπισμού, στα δυόμισι χρόνια θητείας που του απομένουν, επενδύονται στη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. του Δεκεμβρίου, ώστε να αποκτήσει αφήγημα. Επ’ αυτού στα Σκόπια τούτες τις δραματικές ώρες πληθαίνουν οι πληροφορίες περί κινητικότητας Ευρωπαίων και Αμερικανών ώστε να στηριχθεί ο Ζάεφ διά της ενάρξεως των διαπραγματεύσεων τον Δεκέμβριο. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ρούτε κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια δήλωσε πως η χώρα του βλέπει ευνοϊκά την έναρξη των διαπραγματεύσεων μολονότι στην αρχή ήταν επιφυλακτική, ενώ και η Αθήνα με δήλωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ επανέλαβε τη στήριξή της στην ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας.
Αλβανική ιστοσελίδα επικαλούμενη πηγές στο μέγαρο των Ηλυσίων έγραψε ότι ο Μακρόν έδωσε εντολή στις ανά την Ε.Ε. γαλλικές διπλωματικές αποστολές να προετοιμαστούν για Διακυβερνητική στα τέλη Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας. Επισήμως οι Βρυξέλλες δεν είχαν εκπέμψει κανένα σήμα, αλλά στο παρασκήνιο ασκούνται πιέσεις προς όλες τις πλευρές ώστε να μην εκτροχιαστούν οι εξελίξεις και τον Δεκέμβριο να δοθεί το «δώρο» στον Ζαεφ, που πιθανότατα γι’ αυτό έκανε και την κυβίστηση, ανακαλώντας την αναγγελθείσα σε δραματικούς τόνους παραίτησή του.
Το «παζάρι» για ενίσχυση του κυβερνητικού συνασπισμού έχει ξεκινήσει στη Βόρεια Μακεδονία – Πληροφορίες κάνουν λόγο για 300.000 ευρώ ανά βουλευτική «κεφαλή».
Μια τέτοια εξέλιξη που θα εξασφάλιζε πολιτικό χρόνο στον κυβερνητικό συνασπισμό στα Σκόπια, όμως, περνάει μέσω Βουλγαρίας, που σήμερα έχει εκλογές, με ορατό το ενδεχόμενο να μην προκύψει και πάλι κυβέρνηση. Αν η Σόφια δεν άρει το veto με το οποίο έχει μπλοκάρει την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, εγείροντας ταυτοτικές αξιώσεις τις οποίες τα Σκόπια απορρίπτουν, η ευκαιρία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων τον Δεκέμβριο θα χαθεί και η κρίση στα Σκόπια θα ενταθεί, με πιθανή πτώση της κυβέρνησης. Επ’ αυτού ασκούνταν αφόρητες πιέσεις, στα όρια των απειλών, από τον αμερικανικό κυρίως αλλά και τον ευρωπαϊκό παράγοντα στη Σόφια και ειδικά στον πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ, ώστε να αλλάξει στάση και στα Σκόπια να προβούν σε κάποιες υποχωρήσεις ώστε να υπάρξει συμβιβασμός.
Αντίστροφη μέτρηση
Οι δυτικοί σύμμαχοι του Ζάεφ μπορεί να δώσουν στην κυβέρνησή του και στον ίδιο το «φιλί της ζωής» τον Δεκέμβριο, αλλά ο πολιτικός χρόνος μετράει αντίστροφα. Η ήττα στις εκλογές ανέδειξε τη ραγδαία φθορά σε όλα τα επίπεδα. Δεν ήταν μόνο η αδυναμία να προωθήσει τον στόχο της ένταξης στην Ε.Ε. που τόσο επιθυμούν οι πολίτες. Η κοινωνία εμφανίζεται απογοητευμένη από το ύφος άσκησης της εξουσίας και εξαγριωμένη για την απύθμενη διαφθορά, την ανικανότητα διαχείρισης της οικονομίας και τον «σοσιαλδημοκρατικό» αυταρχισμό που τον αποδοκίμασε στην κάλπη.
Με ενδεχόμενη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο κυβερνητικός συνασπισμός θα αποκτήσει ένα αφήγημα για να πορευθεί και ο Ζάεφ θα μπορεί να φύγει κάποια στιγμή, όμως θα κληθεί να διορθώσει όλα τα άλλα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών και δεν θα είναι καθόλου εύκολο.
Στα «υπέρ» της σημερινής κυβέρνησης θα πρέπει να καταχωρισθούν η ανωριμότητα και η απουσία εμπιστοσύνης του διεθνούς παράγοντα προς το εθνικιστικό VMRO, επί του οποίου, όπως λέγεται, το «μασάζ» έχει ξεκινήσει. Οσο για τον Ζάεφ, αν πάρει την ημερομηνία θα μπορεί να φύγει αξιοπρεπώς, ισχυριζόμενος τον ιστορικό του ρόλο, βάζοντας τη χώρα στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.