Μητσοτάκης: Αξιακό ζήτημα η επιστροφή των Γλυπτών

Μητσοτάκης: Αξιακό ζήτημα η επιστροφή των Γλυπτών

Tο πάγιο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα έθεσε ο πρωθυπουργός στον Μπόρις Τζόνσον σημειώνοντας ότι πλέον έχει έρθει η ώρα για την ικανοποίηση του δίκαιου ελληνικού αιτήματος.

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tο πάγιο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα έθεσε ο πρωθυπουργός στον Μπόρις Τζόνσον σημειώνοντας ότι πλέον έχει έρθει η ώρα για την ικανοποίηση του δίκαιου ελληνικού αιτήματος.

«Το αίτημά μας δεν είναι φωτοβολίδα. Θα επιμείνουμε με μεθοδικότητα για να χτίσουμε τα απαραίτητα ερείσματα και στη βρετανική κοινή γνώμη για την ανάγκη επανένωσης με τα Γλυπτά του Μουσείου Ακροπόλεως. Είναι σημαντικό ζήτημα που αφορά τις διμερείς μας σχέσεις», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση που είχε με τους Έλληνες δημοσιογράφους, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, σχετικά με το αίτημα για επανένωση των Γλυπτών.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως «δεν είναι κατά βάση ζήτημα μόνο νομικό, αλλά πρωτίστως ζήτημα αξιακό και πολιτικό», ενώ διαβεβαίωσε πως «θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να πετύχουμε το σκοπό μας».

«Δίκαιο αίτημα, έχει έρθει η ώρα»

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε στον κ. Tζόνσον το πάγιο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα σημειώνοντας ότι πλέον έχει έρθει η ώρα για την ικανοποίηση του δίκαιου ελληνικού αιτήματος και την αποκατάσταση του μνημείου στην ολότητά του στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο κ. Τζόνσον, όπως ανεμένετο από την ελληνική πλευρά, κατα πληροφορίες επανέλαβε την πάγια βρετανική θέση ότι το ζήτημα των Γλυπτών αφορά τους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου και όχι την Κυβέρνησή του.

Τη συζήτηση των δύο ανδρών απασχόλησε επίσης το Κυπριακό καθώς και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέστησε σαφή στον Βρετανό Πρωθυπουργό σαφή τη θέση της ελληνικής πλευράς ότι η προσέγγιση περί λύσης δύο κρατών είναι απαράδεκτη και δεν μπορεί να αποτελέσει αφετηρία διαπραγματεύσεων.

Για Κυπριακό και Ανατολική Μεσόγειο

Συμπλήρωσε ότι οι όροι του παιχνιδιού δεν μπορούν να αλλάξουν και ότι το κεκτημένο του Κραν Μοντανά είναι η βάση στην οποία πρέπει να χτιστεί η πρόοδος στο Κυπριακό. 

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την αδιαλλαξία και επιθετικότητα που εξακολουθεί να επιδεικνύει η Άγκυρα, με νέες παράνομες, προκλητικές ενέργειες και απειλές, στα Βαρώσια και τις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τόνισε πως η ακύρωση των παράνομων τουρκικών μεθοδεύσεων στα Βαρώσια, αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την ευόδωση των, υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, των προσπαθειών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για διάλογο για τον οποίο η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη, με την προϋπόθεση τήρησης του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας, και του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την ένταση που δημιουργεί στις ευρωβρετανικές θέσεις η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Β. Ιρλανδίας που συμπληρώνει τη συμφωνία του Brexit. Μάλιστα κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι παρουσιάζοντας το κοινό μέτωπο της ΕΕ ο κ. Μητσοτάκης μετέφερε στον Μπόρις Τζόνσον ότι ενδεχόμενη μονομερής αναστολή ισχύος του πρωτοκόλλου με επίκληση του Άρθρου 16 θα αντιμετωπίσει σύσσωμη την ευρωπαϊκή αντίδραση, με πολύ πιθανή και την αναστολή όλης της εμπορικής συμφωνίας. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ, ΣΚΑΙ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή