ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Στην ατζέντα της Ε.Ε. οι αμφισβητήσεις της κυριαρχίας των κρατών – μελών

Όπως είπε ο κ. Δένδιας, το Άτυπο Συμβούλιο «Gymnich» έχει να συζητήσει εξαιρετικά σημαντικά πράγματα

dendias-stin-atzenta-tis-e-e-oi-amfisvitiseis-tis-kyriarchias-ton-kraton-amp-8211-melon-561506170

Μήνυμα πως θα πρέπει να γίνει μια ειλικρινής συζήτηση για το τι απειλεί την Ε.Ε. στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στην άτυπη συνάντηση «Gymnich» των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, που διεξάγεται στη Βρέστη.

Όπως είπε ο κ. Δένδιας, το Άτυπο Συμβούλιο σήμερα έχει να συζητήσει εξαιρετικά σημαντικά πράγματα. «Καταρχήν τη Στρατηγική Πυξίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ιδιαίτερη αναφορά στα θέματα απειλών κατά της Ε.Ε. Ένας χώρος από όπου εκπορεύονται τέτοιες απειλές είναι η Ανατολική Μεσόγειος και νομίζω ότι επί τη βάσει αυτού θα πρέπει να γίνει μια ειλικρινής συζήτηση για το τι απειλεί την Ε.Ε. στην περιοχή αυτή και πώς αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και οι αμφισβητήσεις της κυριαρχίας των Κρατών Μελών της Ε.Ε».

«Και από εκεί και πέρα, η αυριανή συζήτηση ΕΕ-Αφρικής έχει μια ιδιαίτερη σημασία. Μετά τις επισκέψεις μου σε 5 αφρικανικές χώρες νομίζω ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να συζητηθούν. Η Αφρική είναι η ήπειρος με τον πιο ραγδαία αυξανόμενο πληθυσμό και με τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη, είναι ένα κομμάτι από το μέλλον του πλανήτη. Η Ε.Ε., ως οικονομικός χώρος δίπλα στη Αφρική, έχει πολλά να συζητήσει με αυτήν και πολλά να συνεισφέρει στο μέλλον της», πρόσθεσε.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr