Στη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα ο Νίκος Δένδιας

Στη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα ο Νίκος Δένδιας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Μόσχα στις 18 Φεβρουαρίου.

5' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Ρωσία μεταβαίνει την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου θα έχει συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά από πρόσκλησή του, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας θα αναχωρήσει για τη Μόσχα στις 17 Φεβρουαρίου, προκειμένου να συναντηθεί με τον κ. Λαβρόφ στις 18 Φεβρουαρίου. Όπως υπενθύμισε ο κ. Παπαϊωάννου, πρόκειται για την τρίτη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στη Ρωσία, ενώ τον Δεκέμβριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μεταβεί στο Σότσι προκειμένου να συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο.

Στη συνάντηση θα συζητηθούν σειρά από θέματα: οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, η συνεργασία σε οικονομικά και πολιτιστικά ζητήματα, η Ανατολική Μεσόγειος, το Κυπριακό, καθώς και οι εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη.

Όπως ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, «η Ελλάδα είναι χώρα μέλος της ΕΕ και της βορειοατλαντικής συμμαχίας, του ΝΑΤΟ» αλλά πάντα τονίζει σε όλους ότι η διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας είναι σημαντική. «Θεωρούμε τη Ρωσία ως βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας», συμπλήρωσε ο κ. Παπαϊωάννου.

«Τονίζουμε σε όλους την ανάγκη αποκλιμάκωσης, ένα μήνυμα που δεν μεταφέρουμε όμως μόνο στη ρωσική πλευρά, αλλά προς όλες τις πλευρές. Οποιαδήποτε όξυνση της κατάστασης θα είναι εις βάρος όλων», ανέφερε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε την ιδιαίτερη ανησυχία που έχει η Ελλάδα για την ελληνική κοινότητα στην περιοχή της Ουκρανίας που αριθμεί περίπου 120.000 άτομα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι προκαλεί δυσαρέσκεια και ανησυχία στο υπουργείο Εξωτερικών η ραγδαία αύξηση των υπερπτήσεων και παραβιάσεων από την Τουρκία και επεσήμανε πως «η Ελλάδα θα προβεί, αν δεν έχει ήδη γίνει, σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, ως είθισται πάντα».

Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά, «δεν υπάρχει καμία διαφορά αν αυτές γίνονται από επανδρωμένο ή μη αεροσκάφος. Η παραβίαση είναι παραβίαση, η υπερπτήση είναι υπερπτήση. Και η αντίδραση της Ελλάδας είναι η ίδια και στις δύο περιπτώσεις».

«Απορρίπτουμε τα τουρκικά fake news»

Για τα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, ο κ. Παπαϊωάννου χαρακτήρισε «τουλάχιστον λυπηρές» τις δηλώσεις.

«Η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας, έναν εποικοδομητικό διάλογο στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου. Θα έλεγα ότι είναι Τούρκων αξιωματούχων, ανέφερε. Όμως, όπως τόνισε, «συνεχίζεται η τουρκική προσπάθεια παραπληροφόρησης και προβολής ψευδών ειδήσεων, τις οποίες απορρίπτουμε στο σύνολό τους».

«Ειδικά όσον αφορά το μεταναστευτικό, δεν θα πάρουμε μαθήματα από καμία χώρα, τη στιγμή την οποία η ίδια αυτή χώρα παραβιάζει κατάφορα το διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε και υπενθύμισε πως η Τουρκία έχει πάψει να εφαρμόζει τόσο τη διμερή σύμβαση επανεισδοχής με την Ελλάδα, όσο και τη σύμβαση της ΕΕ με Τουρκία.

Σημείωσε, δε, πως «είναι τουλάχιστον οξύμωρο» μια χώρα η οποία σπρώχνει τους πρόσφυγες προς τα σύνορα της Ελλάδας και έχει καταδικάσει, συλλάβει ή αναζητεί εκατοντάδες δημοσιογράφους, να κατηγορεί την Ελλάδα και την κάλεσε «καλύτερα να βλέπει τα του οίκου της».

Αναφερόμενος στο πρόσφατο ταξίδι του υπουργού σε Λονδίνο και Ρώμη, ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι ο κ. Δένδιας είχε επαφές με πρέσβεις οι οποίοι είναι διαπιστευμένοι στην Ελλάδα αλλά έχουν έδρα στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, στη Ρώμη είδε 35 πρέσβεις, 20 από την Αφρική και 8 από τη Λατινική Αμερική, καθώς και τον πρέσβη του Ουζμπεκιστάν, του Ομάν και της Υεμένης. Τους ενημέρωσε για τις προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, για την υποψηφιότητά μας για μια θέση μη μονίμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μίλησαν για την πανδημία, για την κλιματική αλλαγή, για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Ο κ. Παπαϊωάννου υπενθύμισε πως η Ελλάδα έχει κάνει δωρεές περίπου 7 εκατομμύρια εμβόλια σε Βαλκάνια, Μέση Ανατολή και Αφρική είτε διμερώς είτε μέσω του μηχανισμού COVAX. Κοινό σημείο στις επαφές του υπουργού ήταν η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, ανέφερε ο κ. Δένδιας και σημείωσε πως οι επαφές θα συνεχιστούν.

Ακόμη, στο Λονδίνο ο κ. Δένδιας είδε τον εκτελούντα χρέη υπουργό Εξωτερικών Χίτον Χάρις. Επρόκειτο για την τρίτη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στο Λονδίνο, που δείχνει τη σημασία που αποδίδουμε τόσο εμείς όσο και η Μεγάλη Βρετανία στη διμερή μας σχέση. Συζητήθηκε το διμερές μνημόνιο που είχε υπογραφεί, καθώς και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, την Τουρκία και το Κυπριακό.

Το πρόγραμμα του υπουργού

Την ερχόμενη Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου, ο υπουργός μεταβαίνει στη Φινλανδία, όπου θα συναντηθεί με το ομόλογό του, προκειμένου να συζητήσουν την εμβάθυνση της ΕΕ, καθώς και τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη.

Την Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου, θα μεταβεί στη Νορβηγία, θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών και τον πρόεδρο της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων στη νορβηγική Βουλή, ενώ θα πραγματοποιήσει ομιλία σε ένα νορβηγικό think tank.

Τη Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Την Τρίτη 22/2 θα μεταβεί στο Παρίσι για την υπουργική διάσκεψη για τη συνεργασία στο ινδο-ειρηνικό, ενώ προγραμματίζονται και διμερείς επαφές του υπουργού.

Την Τετάρτη, 23 και την Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου, θα βρίσκεται στη Σενεγάλη, όπου θα εγκαινιάσει την εκεί πρεσβεία της Ελλάδας. Η Σενεγάλη ανέλαβε την προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης, όπως υπενθύμισε ο κ. Παπαϊωάννου. Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Γκάμπια και στο Πράσινο Ακρωτήρι στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης των σχέσεων με την Αφρική.

Όσον αφορά το πρόγραμμα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, αύριο Πέμπτη θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στο Ζάγκρεμπ. Το Σάββατο θα μιλήσει σε εκδήλωση με τίτλο «Η νησιωτικότητα ως προτεραιότητα για το μέλλον της Ευρώπης» στο Καστελλόριζο, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Την Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου, θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αφρικανικής Ένωσης.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης μεταβαίνει στα Σκόπια όπου αύριο και μεθαύριο θα έχει μια σειρά συναντήσεων με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών, τον υπουργό Εξωτερικών, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για ευρωπαϊκά ζητήματα.

Ακόμη, θα μεταβεί στη Νορβηγία όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με επενδυτικούς ομίλους, ενώ θα ακολουθήσει και το πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών.

Τέλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης βρίσκεται στη Λυών για το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών και Υγείας, που διοργανώνει η γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Στις 16 με 20 Φεβρουαρίου θα μεταβεί στη Μεγάλη Βρετανία για εκδηλώσεις της ομογένειας σε Λονδίνο και Εδιμβούργο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, ανέφερε ακόμη ότι ο ίδιος αναλαμβάνει τον ρόλο του συντονιστή για τη μεταρρύθμιση του υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως ανέφερε, πρόκειται να ληφθούν πρωτοβουλίες μεταρρύθμισης σε επτά τομείς: ο στρατηγικός και επιχειρησιακός σχεδιασμός, καθώς αυτή τη στιγμή συντάσσεται το τετραετές επιχειρησιακό σχέδιο, η αναβάθμιση του κέντρου σχεδιασμού εξωτερικής πολιτικής, η αναδιάρθρωση των αρχών εξωτερικού, η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και της εκπαίδευσης, η εξωστρέφεια, η δημόσια διπλωματία και οι υπηρεσίες προς τον πολίτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή