Στη Σούδα το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν» (εικόνες, βίντεο)

Στη Σούδα το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν» (εικόνες, βίντεο)

Στη Σούδα της Κρήτης βρίσκεται το θηριώδες αεροπλανοφόρο «Χάρι Σ. Τρούμαν»

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Σούδα της Κρήτης βρίσκεται ελλιμενισμένο το θηριώδες αεροπλανοφόρο «Χάρι Σ. Τρούμαν».

Στη σελίδα του αεροπλανοφόρου στο Twitter δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες, με το αεροπλανοφόρο να πλέει σε ελληνικά ύδατα.

Σύμφωνα με το τοπικό μέσο flashnews.gr, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο αναμένεται να μείνει στον κόλπο της Σούδας για το επόμενο τετραήμερο.

«Τρούμαν» και «Ντε Γκωλ» στις ελληνικές θάλασσες

Τις προηγούμενες ημέρες το «Χάρι Σ. Τρούμαν» βρέθηκε στο Ιόνιο Πέλαγος, ενώ προηγουμένως κινήθηκε στο βόρειο Αιγαίο, φθάνοντας ακόμα και στην περιοχή ανάμεσα στη Λήμνο και τη Θράκη. Από εκεί, αεροσκάφη τύπου ΕΑ-18G Growler που ανήκουν στην 137 μοίρα ηλεκτρονικού πολέμου του αμερικανικού ναυτικού φαίνεται ότι πραγματοποίησαν αποστολές επιτήρησης προς τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία. 

Το «Χάρι Σ. Τρούμαν» είχε μεταβεί στο βόρειο Αιγαίο σε μια προσπάθεια κατά το δυνατόν εγγύτερης προσέγγισης στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς λόγω του εξελισσόμενου πολέμου στην Ουκρανία τα Στενά του Βοσπόρου έχουν κλείσει με απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης. Δεν είναι η πρώτη φορά που το αμερικανικό αεροπλανοφόρο προσέγγισε το βόρειο Αιγαίο, ωστόσο η συχνότητα μετακίνησης του ναυτικού των ΗΠΑ στην περιοχή τους τελευταίους μήνες είναι ενδεικτική και της ανησυχίας που υπάρχει για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι το «Χάρι Σ. Τρούμαν» πλέει σε θάλασσες περί την Ελλάδα για σχεδόν τρεις συνεχόμενους μήνες, ένδειξη της σοβαρότητας που απέδιδαν οι Αμερικανοί στην ουκρανική κρίση πολύ προτού ξεκινήσει η ρωσική εισβολή (24 Φεβρουαρίου). Αρκετά παρατεταμένη είναι και η παρουσία του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ» στην περιοχή, που βρέθηκε πρόσφατα στην Κύπρο ενώ, όπως αποκάλυψε στην «Κ» ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, στα τέλη Μαρτίου θα ελλιμενιστεί στον Πειραιά.

Ειδήσεις σήμερα

Live: Πόλεμος στην Ουκρανία – Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από την 24η ημέρα εισβολής

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή