«Αυτή είναι η τρίτη συνάντησή μας σε λιγότερο από ένα χρόνο, και αυτό κάτι σημαίνει», δήλωσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας απευθυνόμενος στον Ινδό ομόλογό του, Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, από το Νέο Δελχί όπου πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη.
«Φιλοδοξούμε η σχέση μας να αποκτήσει στρατηγικό χαρακτήρα και ελπίζω ότι ο πρωθυπουργός Μόντι και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης θα συναντηθούν σύντομα ακριβώς για τον σκοπό αυτό», συνέχισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας πως Ελλάδα και Ινδία αντιλαμβάνονται «πολλά πράγματα με παρόμοιο τρόπο: το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την απαγόρευση της χρήσης βίας και την κοινή μας προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, στην UNCLOS».
Από τη συζήτηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Ινδίας δεν θα μπορούσε, φυσικά, να λείψει το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία. «Αυτή θα είναι για εμάς μια εξαιρετική ευκαιρία να ενημερωθούμε για τον τρόπο με τον οποίο μια μεγάλη δύναμη όπως η Ινδία αντιλαμβάνεται τα πράγματα», δήλωσε σχετικά ο Έλληνας ΥΠΕΞ, ο οποίος από την πλευρά του ενημέρωσε τον Ινδό ομόλογό του για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και για το Κυπριακό.
Αργότερα σήμερα, ο κ. Δένδιας έγινε από τον αντιπρόεδρο της Ινδίας και πρόεδρο της Ανω Βουλής, Μ. Βενκάγια Ναϊντού, με τον οποίο είχε «εγκάρδια συνάντηση» και «γόνιμη συζήτηση» για θέματα διμερούς συνεργασίας, όπως σημειώνεται σε σχετική ανάρτηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.
Νέο Δελχί l O ΥΠΕΞ @NikosDendias έγινε δεκτός από τον Αντιπρόεδρο🇮🇳& Πρ. Άνω Βουλής, M.Venkaiah Naidu, σε εγκάρδια συνάντηση που υπογράμμισε τη μακρά ιστορία της 🇬🇷-🇮🇳 φιλίας & είχαν γόνιμη συζήτηση σχετικά με διμερή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης διακοινοβουλευτικής συνεργασίας https://t.co/jgnjGStKaK
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) March 23, 2022
Μετά το πέρας των επαφών του στην Ινδία, ο Νίκος Δένδιας έκανε την ακόλουθη δήλωση σε Έλληνες δημοσιογράφους:
«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Ινδία, είχα, κατ’ αρχάς συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Δρ. Jaishankar. Ήταν η τρίτη συνάντηση μας στη διάρκεια ενός έτους.»
«Όπως ήταν φυσικό, συζητήσαμε κατ’ αρχάς για την κρίση στην Ουκρανία. Του μετέφερα τις απόψεις της ελληνικής πλευράς, το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμφωνήσαμε ότι η κατάσταση αυτή είναι απολύτως ασύμβατη με το Διεθνές Δίκαιο και ότι η απόπειρα μεταβολής συνόρων δια της βίας και ο μη σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας είναι απολύτως εκτός πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου. Η συζήτηση αυτή έγινε και λόγω του γεγονότος ότι η Ινδία είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.»
«Από εκεί και πέρα συζητήσαμε για μια σειρά απο θέματα, για την Ανατολική Μεσόγειο, για το Κυπριακό. Η Κύπρος έχει ιστορικές σχέσεις με την Ινδία, από τον καιρό του Μακάριου και του Nehru. Όπως επίσης και το ζήτημα της ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας.»
«Δεν παρέλειψα να τονίσω τις ελληνικές θέσεις για το Δίκαιο της Θάλασσας, για την ασφάλεια των θαλάσσιων επικοινωνιών. Ως γνωστόν, η Ινδία έχει επίσης υπογράψει την UNCLOS, τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, και έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Ινδο-Ειρηνικό.»
«Είχα την ευκαιρία, επίσης, να γίνω δεκτός από τον Αντιπρόεδρο της Ινδίας, τον κ. M. Venkaiah Naidu, του μετέφερα τις ευχές του Πρωθυπουργού, του κ. Μητσοτάκη, και συζητήσαμε τα ίδια θέματα κοινού ενδιαφέροντος.»
«Από κει και πέρα, κατά τη διάρκεια της εδώ επίσκεψής μου, δέχτηκα το τηλεφώνημα του φίλου μου, του Υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας, κ. Dmytro Kuleba. Είχε την καλοσύνη να μου τηλεφωνήσει για να μου διαβιβάσει τις ευχαριστίες της κυβέρνησής του, του Προέδρου Zelenskyy, για την προσπάθεια της Ελλάδας να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη. Μου περιέγραψε την κατάσταση στη Μαριούπολη με τα πιο μελανά χρώματα. Μια κατάσταση παντελώς απαράδεκτη, παντελώς ασύμβατη με το Ανθρωπιστικό Δίκαιο, μια κατάσταση που δημιουργεί τεράστια προβλήματα με τις απώλειες ανθρώπινης ζωής πολιτών και που είναι μια κατάσταση απολύτως καταδικαστέα. Πέρα από οτιδήποτε είναι αποδεκτό στο Διεθνές Δίκαιο.»
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr